Yumurta Akından Lizozim Ekstraksiyonu, Saflaştırılması ve Kurutulması: Güncel Gelişmeler ve Uygulamaları


Creative Commons License

Yüceer M., Çelikten C., Mavuş R., Dişli E., Ağıral Akgün Ş., Sarı E.

International Journal of Life Sciences and Biotechnology, cilt.6, sa.1, ss.245-261, 2023 (Hakemli Dergi)

Özet

Gıdalarda doğal koruyucu olarak kullanılan lizozim, ticari açıdan önemli bir doğal enzim olup, farklı gıda mamullerinin (peynir, bira ve şarap) imalatında kullanılan bir antimikrobiyal ajan (koruyucu katkı maddesi) veya mikrobiyal prosesleri kontrol etmek amacıyla da tercih edilmektedir. Ayrıca lizozim doğal ve güvenli biyolojik antiseptik olup, tıp, ilaç gibi farklı uygulamalarda değerlendirilmektedir. Lizozimin moleküler büyüklüğü (14,3 kDa) göz önüne alındığında moleküler boyuta göre ayrım yapan ultrafiltrasyon prosesinin lizozimin ayrıştırılmasında kullanılması son zamanlarda çokça çalışılan bir konu haline gelmiştir. Ultrafiltrasyon yöntemi ile protein fraksiyonu işletme şartları ve fizikokimyasal koşullardan oldukça etkilenmektedir ve bu nedenle proses ihtiyaçlarının açıkça belirlenmesi gerekmektedir. Bu derleme çalışması ile lizozim ekstraksiyon, saflaştırma ve kurutma proseslerindeki güncel gelişmeler ve uygulamaları ele alınmıştır.

Lysozyme is used as a natural preservative in foods and currently used as a natural antimicrobial agent in various foods to control microbial processes or preservative agent-additive in the production of cheese, beer and wine. In addition, lysozyme is accepted as a natural and safe biological antiseptic and is widely preferred in fields such as medicine and pharmaceuticals. Considering the molecular size of the lysozyme (14.3 kDa), the use of ultrafiltration process that distinguishes according to molecular size in the separation of lysozyme has recently become widely studied. Ultrafiltration method used in the protein fraction and the process is highly affected by the operating conditions and physicochemical conditions, and therefore the process needs to be clearly documented. In this review, current developments and applications in lysozyme extraction, purification and drying processes are discussed.