Alternaria Genusu Üyelerinin Meyve ve Sebzeler Üzerine Etkileri


Creative Commons License

Kaya B., Demirel Zorba N. N.

The journal of Fungus, vol.12, no.2, pp.223-239, 2021 (Peer-Reviewed Journal)

  • Publication Type: Article / Review
  • Volume: 12 Issue: 2
  • Publication Date: 2021
  • Journal Name: The journal of Fungus
  • Journal Indexes: TR DİZİN (ULAKBİM)
  • Page Numbers: pp.223-239
  • Çanakkale Onsekiz Mart University Affiliated: Yes

Abstract

Alternaria yağlı tohumlar, tahıllar, meyve ve sebzelerde bozulmaya neden olan mikotoksijenik bir mikrofungus cinsidir. Gıdaları hasat öncesi ve hasat sırasında çeşitli yollarla enfekte ederek yanıklık, siyah çürüklük olarak adlandırılan bozulmalara neden olmaktadır. Ayrıca düşük sıcaklıklarda gelişim göstermesinden dolayı hasat sonrası depolama ve taşıma sırasında da bozulmaya neden olarak gıda endüstrisinde önemli ekonomik kayıplara yol açmaktadır. Günümüzde Alternaria genusuna ait türlerin 70 ’den fazla sekonder metabolit ürettiği bilinmektedir. Ancak bu sekonder metabolitlerin bazıları insan sağlığına olumsuz yönde etki eden mikotoksinlerdir. Yapılan birçok çalışmada rapor edilen alternariol (AOH), alternariol metil eter (AME), tenuazonik asit (TeA), tentoksin (TEN) ve altenuen (ALT), Alternaria cinsine ait türlerinin ürettiği en önemli mikotoksinlerdir. Bu derlemede Alternaria türleri, önemli mikotoksinleri, gelişimi ve toksin oluşumuna etki eden faktörleri ve meyve ve sebzelerdeki önemi hakkında yapılan çalışmalar bir araya getirilmiştir.