GIDA, vol.48, no.3, pp.575-586, 2023 (Peer-Reviewed Journal)
The presence of beta-lactam resistant Enterobacterales strains was investigated in 96 green vegetable
samples sold in Çanakkale neighborhood markets. Samples taken from stem and leaf parts were
inoculated in Violet Red Bile Glucose (VRBG) Agar. Enterobacterales loads were determined
between <1 log CFU/g and 6.11 log CFU/g. One hundred twenty-nine isolates grown on EMB Agar
containing 2 mg/ml meropenem and chromogenic ESBL Agar were identified as Serratia liquefaciens (n=35), Serratia plymuthica (n=31), Klebsiella oxytoca (n=25), Klebsiella pneumonia (n=6), Raoultella
ornithinolytica (n=14), Raoultella terrigena (n=3), Enterobacter cloacae (n=11), Enterobacter ludwigii (n=4),
Enterobacter asburiae (n=1), Lelliottia amnigena (n=16), Escherichia coli (n=2), Escherichia hermannii (n=1),
Leclercia adecarboxylata (n=3), Pantoea agglomerans (n=3), Kluyvera intermedia (n=2), Kosakonia cowanii (n=1)
and Hafnia alvei (n=1) with MALDI-TOF MS method. According to the disk diffusion method,
11.62% (n=15) of the isolates were found to be Extended Spectrum Beta-Lactamase (ESBL) and
4.65% (n=6) carbapenemase positive. ESBL and carbapenem-resistant isolates in green vegetables
reveal the public health risk in these foods consumed without heat treatment.
Çanakkale semt pazarlarında satılan 96 adet yeşil sebze örneğinde beta-laktam dirençli Enterobacterales
suşlarının varlığı araştırılmıştır. Gövde, yaprak kısımlarından alınan örneklerden Violet Red Bile Glucose
(VRBG) Agara ekilmiştir. Enterobacterales yükleri <1 log KOB/g ile 6.11 log KOB/g arasında tespit edilmiştir.
Kromojenik GSBL Agar ve 2 mg/ml meropenem içeren EMB Agarda üreyen 129 adet izolat MALDI-TOF
MS yöntemine göre Serratia liquefaciens (n=35), Serratia plymuthica (n=31), Klebsiella oxytoca (n=25), Klebsiella
pneumonia (n=6), Raoultella ornithinolytica (n=14), Raoultella terrigena (n=3), Enterobacter cloacae (n=11), Enterobacter
ludwigii (n=4), Enterobacter asburiae (n=1), Lelliottia amnigena (n=16), Escherichia coli (n=2), Escherichia hermannii
(n=1), Leclercia adecarboxylata (n=3), Pantoea agglomerans (n=3), Kluyvera intermedia (n=2), Kosakonia cowanii (n=1)
ve Hafnia alvei (n=1) olarak tanımlanmıştır. Disk difüzyon yöntemine göre izolatların %11.62’sinin (n=15)
Genişlemiş Spektrumlu Beta-Laktamaz (GSBL), %4.65’inin (n=6) karbapenemaz pozitif olduğu
belirlenmiştir. Yeşil sebzelerde GSBL ve karbapenem dirençli izolatların varlığı ısıl işlem görmeden tüketilen
bu gıdalardaki halk sağlığı riskini ortaya koymaktadır.