Dış Politikada Yeni Bir Aktör Olarak Cumhurbaşkanlığı Güvenlik ve Dış Politikalar Kurulu: ABD Ulusal Güvenlik Konseyi ile Bir Karşılaştırma


Creative Commons License

Tunç A., Başaran S., Gümüş E.

Türk Kamu Yönetimi Dergisi, cilt.5, sa.1, 2024 (Hakemli Dergi)

  • Yayın Türü: Makale / Tam Makale
  • Cilt numarası: 5 Sayı: 1
  • Basım Tarihi: 2024
  • Dergi Adı: Türk Kamu Yönetimi Dergisi
  • Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Güncel kamu politikası literatüründe üzerinde en sık durulan konulardan birisi politika yapımının nasıl olacağı ve sürece katılan aktörlerin kimler olacağıdır. Bu aşamada söz konusu güvenlik ve dış politika olduğunda konunun daha bilimsel ve teknik bilgiye sahip tecrübeli kişilerin eliyle yürütülmesi elzemdir. Böylesi bir gereklilikten hareketle bu çalışmanın amacı siyasi hayatımızda yeni bir kurum olan Cumhurbaşkanlığı Güvenlik ve Dış Politikalar Kurulu ile ABD’deki Ulusal Güvenlik Konseyi’ni kamu politikaları bağlamında karşılaştırmalı olarak ele almaktır. Özellikle İkinci Dünya Savaşı sonrasında kurulan ve Soğuk Savaş sırasında ve sonrasında faaliyetlerine devam eden Ulusal Güvenlik Konseyi hem dış politikada gösterdiği performans ile hem de bu alanda kurulmuş ilk kurum olması nedeniyle birçok ülkeye örnek teşkil etmektedir. Ayrıca Cumhurbaşkanlığı Güvenlik ve Dış Politikalar Kurulu’nun hem yeni kurulmuş olması hem de 2018 yılında faaliyete geçen yeni hükümet sistemiyle birlikte ele alındığında yeni hükümet sistemiyle nasıl işleyeceği ve son olarak tüm dünyaya bu konuda örnek teşkil eden ABD’deki Ulusal Güvenlik Konseyi’nden farklarının ne olduğu irdelenecektir.

One of the most frequently emphasized issues in the current public policy literature is how policy making will take place and who will be the actors involved in the process. At this stage, when it comes to security and foreign policy, it is essential that it is carried out by experienced people with more scientific and technical knowledge. Based on such a necessity, the aim of this study is to make a comparative analysis of the Presidential Security and Foreign Policy Council, a new institution in our political life, and the National Security Council in the USA in the context of public policies. The National Security Council, which was established after the Second World War and continued its activities during and after the Cold War, sets an example for many countries both for its performance in foreign policy and for being the first institution established in this field. In addition, it will be examined how the Presidential Security and Foreign Policies Council will function under the new government system, both because it was recently established and the new government system became operational in 2018, and finally, how it differs from the National Security Council in the USA, which sets an example to the whole world in this regard.