ÇOMÜ Ziraat Fakültesi Dergisi, vol.10, no.1, pp.1-16, 2022 (Peer-Reviewed Journal)
In
this study, it was aimed to determine some quality properties of the honeydew
honey (oak) samples, which are known to have high proline and potassium
contents and produced in the regions of Ida Mountains, where are rich in
biodiversity in terms of endemic species. For this purpose, honeydew honey samples were obtained from Ayvacık,
Bayramiç, Çan and Yenice those are the towns of Çanakkale being neighbours to
Ida Mountains. Electrical conductivity, viscosity, moisture and Brix, colour,
ash, sugar profile, mineral profile, proline, diastase number, acidity and pH
values were determined in these honey samples. The values for electrical
conductivity, viscosity, moisture content, Brix, and proline content of the honeydew
honey samples were determined in the range of 0,86-1,89 mS/cm, 3,36 – 31,71 Pa.s, 15,10% –
18,25%, 79,15 – 83,45 and 614,36 – 1040,20 mg/kg, respectively. It was
also determined that the diastase number of the honey samples was higher than 8
and their free acidity values were lower than 50 meq/kg. The ash and proline
contents of the honeydew honey samples were found out in high levels. The other
quality parameters determined in this study were generally found out in
acceptable average values.
Bu çalışmada, barındırdığı
çeşitli ve endemik türler açısından zengin biyoçeşitliliğe sahip olan Kaz
dağlarının Çanakkale il sınırları içerisinde üretilen ve yüksek prolin ve
potasyum içeriğine sahip salgı ballarının (meşe) bazı kalite özelliklerinin
belirlenmesi amaçlanmıştır. Bu amaç doğrultusunda Çanakkale’nin Kaz dağlarına
sınırı olan Ayvacık, Bayramiç, Çan ve Yenice ilçelerindeki üreticilerden bal
örnekleri alınmıştır. Alınan bal örneklerinin elektriksel iletkenlik,
viskozite, nem ve Brix, renk, kül, şeker profili, mineral profili, prolin,
diastaz sayısı, asitlik ve pH değerleri saptanmıştır. Salgı balı örneklerinde
elektriksel iletkenlik değerleri 0,86 – 1,89 mS/cm aralığında, viskozite
değerleri 3,36 – 31,71 Pa.s aralığında, nem içerikleri %15,10 – %18,25 aralığında,
Brix değerleri 79,15 – 83,45 aralığında ve prolin içerikleri ise 614,36 – 1040,20
mg/kg aralığında değişkenlik göstermiştir. Ayrıca, bal örneklerinin diastaz
sayısının 8’den yüksek ve serbest asitlik değerinin ise 50 meq/kg’dan düşük
olduğu belirlenmiştir. Çalışmada analiz edilen salgı ballarının kül ve prolin
içerikleri yüksek değerlerde belirlenirken, diğer kalite özellikleri genel
anlamda ortalama ve uygun değerlerde bulunmuştur.