Halal Certification Process in Egg and Egg Products


Creative Commons License

Yüceer M., Caner C.

4. Uluslararası Helal ve Sağlıklı Gıda Kongresi, Ankara, Turkey, 3 - 05 November 2017, pp.338-339

  • Publication Type: Conference Paper / Full Text
  • City: Ankara
  • Country: Turkey
  • Page Numbers: pp.338-339
  • Çanakkale Onsekiz Mart University Affiliated: Yes

Abstract

Eggs are the best source of high quality protein, essential fatty acid and basic nutrients that play an important role in the human basic healthy diet and wide variety of recipes. Liquid, frozen, and dehydrated processed egg products are widely used in Food industry as functional and critical ingredients in preparation of foodservice such as mayonnaise, sauces, cakes, decorations, sports products,pasta, ice cream, baby biscuits, soups, sports drinks,nougat, halva, Turkish ravioli, noodles, macaron, waffles, chocolate andcreamvarieties. The presented work analyses the processing stages of all egg products on health and halal criteria and aims to increase halal awareness in society.

Egg products, refers to eggs processed at breaker-egg processing plants facilities with following steps starting from storing, washing, sanitizing, breaking, separating-centrifuging, standardizing, mixing/stirring, pasteurizing, cooling, concentrating with ultrafiltration or reverse osmosis, de-sugaring-fermentation with yeast/bacteria/enzyme, stabilizing, spray drying, dry-pasteurizing, packing, stocking and finished with transporting step.

In this study, we investigated all egg processing step by step in terms of healthy food, Halal certification, and production criteria and requirements. 

Yumurta, insanın sağlıklı beslenmesinde önemli bir rol oynayan, yüksek kaliteli proteini, esansiyel yağ asidi ve temel besin öğelerinin en iyi kaynağıdır. Sıvı, dondurulmuş ve kurutulmuş yumurta ürünleri, mayonez, sos, kek, spor ürünleri, makarna, dondurma, bebek bisküvisi, çorba, sporcu içecekleri, nuga, helva, mantı, erişte, makaron, wafl, çikolata ve krema çeşitlerinde yoğun bir şekilde kullanılmaktadır. Sunulan bu çalışma ile bütün işlenmiş yumurta ürünlerinin üretiminin her aşamasında sağlık ve helal kriterleri açısından analiz ederek toplumda helal farkındalığını artırmayı amaçlamaktadır.

Yumurta ürünleri, yumurta işleme tesislerinde üretilen ve depolama ile başlayarak, yıkama, sanitasyon, kırma, ayırma-santrifüjleme, standardizasyon, karıştırma, pastörize etme, soğutma, ultrafiltrasyon veya ters osmoz ile konsantre hale getirme, maya/ bakteri/enzim ile fermantasyonu, stabilize etme, püskürterek kurutma, kuru pastörizasyon, paketleme, stoklama ve taşıma ile tamamlanan adımlarının her birini kapsayan kuşkulu unsurlardan kaçınılarak üretilen yumurta ve yumurta ürünlerine helal sertifikası verilmesi sürecidir.

Bu çalışmada, işlenmiş yumurta ve yumurta ürünlerinin üretiminin her aşaması sağlıklı gıda, Helal sertifikasyonu ve üretim kriterleri ile gereksinimleri açısından detaylı bir şekilde araştırılmıştır.