Yemek Hizmetleri Sektöründe İş Sağlığı Ve Güvenliği Uygulamaları İle Örnek Risk Değerlendirme Çalışması


Çiftçi F. N., Köse C.

5. ULUSLARARASI BÖLGESEL KALKINMA VE ÜNİVERSİTELERİN ROLÜ SEMPOZYUMU, Çanakkale, Türkiye, 12 - 13 Mayıs 2022, cilt.1, ss.42

  • Yayın Türü: Bildiri / Özet Bildiri
  • Cilt numarası: 1
  • Basıldığı Şehir: Çanakkale
  • Basıldığı Ülke: Türkiye
  • Sayfa Sayıları: ss.42
  • Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Bu çalışmada, yemek hizmeti sunan bir işletmede iş sağlığı ve güvenliği açısından incelemelerin yapılması, bununla beraber tehlikelerin tek tek belirlenerek bunlara ilişkin çözüm önerilerinin oluşturulması amaçlanmıştır. Bu amaçlarla Çanakkale ilinde hazır yemek sektöründe genellikle standartlara uyulmaması nedeniyle meydana gelen ya da gelebilecek olaylar ele alınmıştır. Bu amaçla risk değerlendirme yöntemleri arasında yer alan 3x5 matris yöntemi ve Fine & Kinney yöntemleri kullanılarak tehlike kaynakları ve riskleri içeren bir kontrol listesi hazırlanmıştır. Diğer yandan iki farklı yöntemin karşılaştırılması yapılarak aralarındaki farklılık ve benzerlikler tespit edilmiştir. Bununla beraber işyerinde yapılan gözlemler sonucunda işyeri ön değerlendirme formu da hazırlanmış olup, işletmede uygulanmıştır. Sonuç olarak da mutfak tüpleri, LPG tüpleri, yangın tüpleri, acil durum unsurları, yükleme ve boşaltma yerleri, mutfak bölümünde yer alan sıcak yüzeyler, asansörler ilk beş tehlike kaynağı olarak değerlendirilmiştir. Araştırma sonucunda önem derecesi yüksek olan tehlike unsurları uygunsuz olarak değerlendirilen unsurlar dikkate alınarak iş sağlığı ve güvenliği yönünden iyileştirilmesi amacı ile çözüm önerileri sunulmuştur. Geliştirilen çözüm önerileri hazır yemek sektörü için bir rehber haline getirilip işletme ile paylaşılmış olup, işletme açısından iş güvenliğine yönelik farklı bir bakış açısı oluşturulması amaçlanmıştır. 

In this study, it is aimed to make examinations in terms of occupational health and safety in a business that provides catering services and to determine the hazards one by one and to create solutions for them. For these purposes, the events that occur or may occur due to non-compliance with the standards in the ready-to-eat food sector in Çanakkale are discussed. For this situation, a checklist including danger sources and risks was prepared by using the 3x5 matrix method and Fine Kinney methods, which are among the risk assessment methods. On the other hand, two different methods were compared and the differences and similarities between them were determined. In addition, the workplace preliminary evaluation form was also prepared as a result of the observations made at the workplace and applied in the enterprise. As a result, kitchen cylinders, LPG cylinders, fire extinguishers, emergency elements, loading and unloading places, hot surfaces in the kitchen section, elevators were evaluated as the top five sources of danger. As a result of the research, solutions were proposed in order to improve occupational health and safety by taking into account the longer elements of high importance and the elements evaluated as in appropriate. The prepared solution proposals have been made a guide as a ready-to-eat food sector and shared with the enterprise and have created a different perspective on occupational safety from the point of view of the enterprise. As a result of the research, taking into account the elements that are considered as inappropriate, the danger elements with a high degree of importance are presented with the aim of improving occupational health and safety. The solution proposals developed have been made a guide for the readyto-eat food industry and shared with the business, and it is aimed to create a different perspective on occupational safety in terms of business.