The journal of Food, cilt.46, sa.6, ss.1425-1439, 2021 (Hakemli Dergi)
Bu çalışmada kitosan film formülasyonuna iki farklı (%1 ve %3) konsantrasyonda etil pirüvat ilave edilerek,
çevre dostu bir ambalaj materyali geliştirilmesi amaçlanmıştır. Bu kapsamda hazırlanan film örneklerinin
nem, suda çözünürlük, görünür yoğunluk, renk, biyobozunurluk, kimyasallara karşı direnç özellikleri
belirlenerek, filmlerin yüzey morfolojisi SEM, fonksiyonel grupları ise FTIR ile karakterize edilmiştir. Ayrıca
film örneklerinin antimikrobiyal ve anti-quorum sensing aktivitesi disk difüzyon yöntemi ile belirlenmiştir.
Sonuç olarak formülasyona etil pirüvat eklenmesiyle kitosan filmin nem içeriği, görünür yoğunluğu,
biyobozunurluğu ve antioksidan aktivitesi artmıştır. SEM görüntüleri incelendiğinde ise etil pirüvatın, kitosan
filmlerde gözenekli yapı oluşumuna neden olduğu gözlemlenmiştir. Film örnekleri Escherichia coli O157:H7,
Bacillus cereus, Staphyloccocus aureus, Alternaria arborescens, Aspergillus flavus, Penicillium digitatum, Penicillium citrinum
ve Penicillum expansum suşlarına karşı antimikrobiyal etki göstermiştir. Buna ek olarak tüm film örneklerinin
anti-quorum sensing aktivite gösterdiği tespit edilmiştir. Elde edilen verilere göre özellikle CS-EP1 filminin,
doğa dostu alternatif gıda ambalajı olarak kullanılabileceği belirlenmiştir
The aim of this study is to develop an environmentally friendly packaging material by adding ethyl
pyruvate (EP) to the chitosan film (CS) formulation in two different concentrations (1% and 3%).
Thus, the moisture, water solubility, apparent density, color, biodegradability, and chemical resistance of the films were determined, and the surface morphology was characterized by SEM and functional
groups were characterized by FTIR. Additionally, the antimicrobial and anti-qs activities of the films
were determined by the disk diffusion method. The moisture, apparent density, biodegradability, and
antioxidant activity of chitosan film were increased by adding EP. It was observed that EP caused
porous structure in CS. Films showed antimicrobial effect against Escherichia coli O157:H7, Bacillus
cereus, Staphylococcus aureus, Alternaria arborescens, Aspergillus flavus, Penicillium digitatum, Penicillium citrinum
and Penicillum expansum. It was determined that all films showed anti-qs activity. Results showed that
CS-EP1 film can be used as an alternative food packaging