THE THIRD ACTOR IN THE CYPRUS ISSUE: BRITAIN'S GEOSTRATEGIC PLANS AND PRACTICES REGARDING THE ISLAND FROM PAST TO PRESENT


Creative Commons License

Gündoğdu K., Şahin G.

Cumhuriyet 14. Uluslararası Sosyal Bilimler Kongresi, Ankara, Turkey, 23 - 24 April 2025, vol.1, no.14, pp.492-503, (Full Text)

  • Publication Type: Conference Paper / Full Text
  • Volume: 1
  • City: Ankara
  • Country: Turkey
  • Page Numbers: pp.492-503
  • Çanakkale Onsekiz Mart University Affiliated: Yes

Abstract

Kıbrıs meselesi ile ilgili tartışmalar alevlendiğinde meselenin tarafları Kıbrıslı Rumlar ve Türkler ile adanın kendisine ait olduğunu savunan Yunanistan ile buna kendi tarihi ve güvenlik gerekçeleri ile karşı çıkan Türkiye’nin mücadelesi akıllara gelmektedir. Ancak bu tarafların dışında ada üzerinde halen varlığını sürdüren ve adayı vazgeçilmezi olarak gören bir devlet daha bulunmaktadır. Bahsettiğimiz devlet olan İngiltere, Amerikan Bağımsızlık savaşında, kıtadaki ekonomik kaynaklarını kaybettikten sonra sömürgesi Hindistan’a olan yolun güvenliğine odaklanmış, bu yolun geçtiği Doğu Akdeniz’de güvenilir bir üs aramaya başlamıştı. Bu üs Doğu Akdeniz’in stratejik adası Kıbrıs’tı. İngiltere adayı ilk ele geçirdiği andan itibaren jeostratejik çıkarları doğrultusunda hareket ederek, ada üzerinden mücadele eden Kıbrıslı Rumlar ve Türkler ile onların destekçileri olan Yunanistan ve Türkiye’yi bu çıkarları doğrultusunda bazen iki tarafı birden olacak şekilde kullanmıştır. İngilizlerin asıl endişelerini bölgede barışı sağlamaktan çok çıkarları, adada kurduğu üsleri ve buradaki İngiliz askerleri oluşturmuştur. Çalışmada Kıbrıs’taki bu aktörün adaya yerleşme süreciyle birlikte ada üzerindeki jeostratejik hedefleri ve buna yönelik planları ile bu planlar doğrultusunda yaptığı askeri ve siyasi düzenlemeleri tarihsel süreç içerisinde değerlendirilecektir. Bu değerlendirme yoluyla küresel bir güçken bu gücünü kaybeden İngiltere’nin, adadaki jeostratejik çıkarlarını korumak için hangi manevraları yaptığını ve diğer devletler ile olan bu mücadelenin güzümüze olan yansımaları aktarılacaktır. Bu bize Kıbrıs sorunun basit anlatımıyla iki taraf arasındaki bir anlaşmazlık olmayıp, jeostratejik temelde küresel ve bölgesel güçlerin dâhil olduğu bir anlaşmazlık olduğunu, İngiltere örneği üzerinden aktaracak ve adada asıl konuşulması gereken konunun jeostratejik çatışmalar olduğunu bize gösterecektir. Çalışma esnasında; süreli yayınlardan, konu ile ilgili arşiv belgelerinden ve telif eserlerden yararlanılacaktır. Anahtar Kelimeler: Kıbrıs, İngiltere, Jeostrateji, Güvenlik, Enerji Savaşları.