BİYOSENSÖR UYGULAMALARINDA KONJUGE POLİMERLER


Baycan F., Öztürk Ö. F.

Duvar Yayınevi, İzmir, 2025

  • Publication Type: Book / Research Book
  • Publication Date: 2025
  • Publisher: Duvar Yayınevi
  • City: İzmir
  • Çanakkale Onsekiz Mart University Affiliated: Yes

Abstract

Konjuge polimerler, elektrokimyasal ve spektroskopik özellikleri nedeniyle malzeme kimyası alanında çok fazla merak uyandırmışlardır [1]. Konjuge polimerler, polimer zinciri boyunca konjuge π elektronlarının varlığından dolayı üstün elektrokimyasal özellikler sergilerler. 1977’den bu yana, kimyasal ve fiziksel özelliklerinden kaynaklanan çeşitlilikleri nedeniyle büyük ilgi görerek, çeşitli alanlarda kullanılmaktadırlar.

Biyosensörler, canlı metabolizmasında biyolojik aktivitelerdeki etkileşimleri algılayarak anlamlı bir elektronik iletiye dönüştüren yenilikçi bir teknoloji sunmaktadır. Bu özellikleri onlara sağlık, çevre, gıda güvenliği ve ilaç endüstrisinde kullanılmak üzere geliştirilmeye değer yeni cihazların keşfi için umut vermektedir [2]. Yüksek hassasiyet, seçicilik ve taşınabilirlik gibi özellikler, biyosensörlerin günlük yaşamda ve endüstriyel süreçlerde yaygın kullanımını sağlamaktadır.

Biyoişaretleyicilerin güvenilir bir şekilde tespit edilmesini sağlayan biyosensörler, bu süreçte enzimlerin katalitik aktivelerine ihtiyaç duyar. Bu bağlamda ihtiyaç duyulan çeşitli türevdeki enzimler (glikoz osidaz, laktat oksidaz, üreaz vb) biyosensörlerin kullanım alanlarını genişletirken, nanoteknolojik malzemeler ile etkileşime sokulduklarında aktivitelerinde anlamlı iyileşmelerin meydana geldiği bir çok çalışmada kanıtlanmıştır [3].

Geleneksel biyosensörlerin tasarımlarında karşılaşılan sınırlamalar, enzim kararlılığındaki kayıplar, cihazların kısa ömürlü olmaları ve dar çalışma aralıkları gibi sorunlardır. Bu nedenle biyosensörlerin daha geniş kullanım alanına erişmesi sınırlı kalmaktadır.

Konjuge polimerler sahip oldukları dinamik, kimyasal, elektriksel ve fiziksel doğaları sebebiyle, sensörlerin ve biyosensörlerin parametrelerini önemli ölçüde iyileştirebilmektedirler. Elektrot üzerine konjuge polimerlerin kaplanması, enzimin elektrot yüzeyinde etkin bir şekilde immobilizasyonu için iyi bir alternatiftir. Biyosensör uygulamalarında konjuge polimerlerin kullanılmasıyla hassasiyet, kararlılık ve geniş çalışma bandında sensörlerin üretilmesi mümkün olabilmektedir.