10. Uluslararası Endodonti Sempozyumu, Antalya, Turkey, 19 - 22 May 2024, pp.224-225, (Summary Text)
Aim: Patients may present to the endodontic clinic for various reasons such as primary root canal treatment, retreatment, post placement, cyst treatment, internal or external resorption treatment, traumatic injuries, among others. The aim of this study is to determine the distribution of endodontic treatment types required by patients who visited our faculty between December 15, 2023, and March 15, 2024, over a three-month period. This aims to guide strategic planning for the continuity, adequacy, and shelf life of necessary materials in our clinic.
Material and Methods: Patient data registered in the patient automation system used at Çanakkale
Onsekiz Mart University Faculty of Dentistry were scanned. Initial examination results and radiographs
of patients who visited the endodontic clinic of our faculty during the specified period were analyzed from
the automation system. The total number of patients, as well as the need for primary root canal treatment,
endodontic retreatment, post restoration, potentially cystic large periapical lesions, internal and/or external
root resorption, were evaluated and categorized.
Results: It was determined that a total of 937 patients, including 537 females and 400 males, visited
our clinic, and these patients required a total of 2,419 primary root canal treatments, 646 endodontic
retreatments, 11 cases of internal resorption, 22 cases of external resorption, 140 post placements, and 51
treatments for potentially cystic lesions.
Conclusion: Endodontic treatments require the use of a wide range of equipment and materials. Ensuring the availability of dental materials with limited shelf life without causing shortages in circulation requires careful planning, especially in public institutions with high patient turnover. Therefore, it is important for each institution to determine the approximate treatment needs and conduct strategic planning accordingly.
Amaç: Endodonti kliniğine hastalar primer kanal tedavisi, retreatment, post, kist tedavisi, internal veya eksternalrezorpsiyon tedavisi, travmatik yaralanmalar gibi çeşitli nedenlerle başvurmuş olabilir. Bu çalışmada 15 Aralık 2023 ile 15 Mart 2024 tarihleri arasındaki üç aylık süreçte fakültemize başvuran hastaların ihtiyaç duydukları endodontik tedavi çeşitlerinin dağılımın belirlenmesi amaçlanmıştır. Bu sayede kliniğimizde ihtiyaç duyulan malzemelerin sürekliliği, yeterliliği, raf ömrü gibi stratejik planlamaların yapılmasında bir rehber oluşturulması hedeflenmektir.
Gereç ve Yöntemler: Bu çalışmada Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesinde kullanılan hasta otomasyon sistemine kayıtlı hasta verileri taranmıştır. Belirlenen tarihleri aralığında fakültemiz endodonti kliniğine başvuran hastaların otomasyon sistemine kayıtlı hasta verilerinden ilk muayene sonucu belirlenmiş tedavi gereksinimleri ve radyografileri incelenmiştir. Toplam hasta sayısı, primer kanal tedavisiihtiyacı, endodontik retreatment ihtiyacı, post restorasyonihtiyacı, muhtemelen kistik olan geniş periapikal lezyonlar, internal ve/veya eksternal kök rezorpsiyonları, açısından değerlendirilerek kategorize edilmiştir.
Bulgular: Çalışmada kliniğimize başvuran 537’si kadın,400’ü erkek toplam 937 hastanın başvurduğu belirlenmiştir ve bu hastaların toplam 2419 primer kanal tedavisi, 646Endodontik retreatment ihtiyacı, 11 internal rezorpsiyon, 22eksternal rezorpsiyon, 140 post ihtiyacı, 51 muhtemelernkistik olan lezyon tedavisi ihtiyacı olduğu belirlenmiştir.
Sonuç: Endodontik tedaviler çok çeşitlilikte ekipmanın ve materyalin kullanılmasını gerektirmektedir. Sınırlı raf ömrüne sahip dental materyallerin sirkülasyonun eksikliğe neden olmadan sağlanması özellikle yüksek hasta sirkülasyonuna sahip kamu kuruluşlarında iyi bir planlama gerektirmektedir. Bu nedenle her kurumun talep edilen yaklaşık tedavi ihtiyacını belirlemesi ve stratejik planlamalarını buna göre gerçekleştirmesi önem arz etmektedir.