4. Uluslararası Balkanlar, Anadolu, Kafkasya Ve Türkistan Coğrafyası Sanat, Kültür, Tarih Ve Folklor Kongresi, Veszprém, Macaristan, 24 - 26 Eylül 2024
Bu bildiri, Bayramiç Beyazı nektarin ağacının budama
atıklarından elde edilen külün seramik sır birleşeni olarak kullanılması
potansiyelini araştırmaktadır. Türkiye'nin önemli tarım bölgelerinden biri olan
Çanakkale iline bağlı Bayramiç ilçesinde kendine özgü aroması, rengi, ile “Bayramiç Beyazı’nı” öne çıkaran en
önemli etken ülkemiz için 7. Çanakkale İli için ise 1. Avrupa Birliği Coğrafi
İşaret Tescili alan ürünü olmasıdır. Bu nektarin türünün yaygın üretimi sırasında
ciddi miktarda budama atığı ortaya çıkmaktadır. Bu atıkların değerlendirilmesi
hem çevresel hem de ekonomik açıdan önem arz etmektedir.
Budama atıkları, uygun şekilde kurutulup yakıldıktan sonra
elde edilen küle, Çanakkale
Onsekiz Mart Üniversitesinde XRD ve XRF yaptırılmıştır. % 48 oranında Kalsiyum
Oksit, %15 oranında Potasyum Feldspat, %10 oranında Magnezyum Oksit tespit
edilmiştir. Kimyasal analiz sonuca göre uygun olduğuna karar verilen
hammaddelerle birlikte, farklı
oranlarda seramik sır reçetelerine eklenmiştir. Kül oranı farklı
varyasyonlarla denenmiş ve elde edilen sır numuneleri 1000o C de pişirim
yapılmış sonuçlarına göre kül oranı % 50 ve üzerinde olan 20 numuneye 1080 °C
ikinci pişirim uygulanmıştır.
Deneysel sonuçlar, Prumus Pernica Var Nucipersica (Bayramiç
Beyazı nektarin) budama atığı külünün seramik sırında kullanılabilirliğini
göstermektedir. Bu kül, sırın parlaklık, sertlik ve dayanıklılık özelliklerini
olumlu yönde etkileyebilmektedir. Özellikle düşük oranlarda kullanıldığında,
külün seramik yüzeyinde pürüzsüz ve homojen bir yapı oluşturduğu
gözlemlenmiştir. Kül oranının %50 ve üzerinde olan numunelerde ise pürüzlü
yüzeyler ve benekler oluşmuş, kül oranı arttıkça pürüzlerin ve beneklerin
arttığı görülmüştür.
Prumus Pernica Var Nucipersica (Bayramiç Beyazı nektarin)
budama atığı külünün seramik sır üretiminde kullanımı, atık yönetimi ve
sürdürülebilirlik açısından önemli bir katkı sunabilir. Bu çalışmanın, tarım
atıklarının sanayiye entegrasyonu konusunda yeni ufuklar açması beklenmektedir.
Gelecekte, külün daha geniş kapsamlı analizleri ve farklı seramik türleri
üzerindeki etkilerinin araştırılması önerilmektedir.
This paper investigates the potential of using the ash
obtained from the pruning waste of Bayramiç White nectarine tree as a ceramic
glaze compound. The most important factor that makes ‘Bayramiç White’ stand out
with its unique aroma, colour and unique aroma in Bayramiç district of
Çanakkale province, which is one of the important agricultural regions of
Turkey, is that it is the 7th European Union Geographical Indication Registered
product for our country and the 1st European Union Geographical Indication
Registered product for Çanakkale Province.
During the widespread production of this nectarine species, a
significant amount of pruning waste is generated. Utilisation of these wastes
is important both environmentally and economically.
After the pruning wastes were properly dried and burnt,
XRD and XRF were performed at Çanakkale Onsekiz Mart University. 48% Calcium
Oxide, 15% Potassium Feldspar, 10% Magnesium Oxide were detected. According to
the results of the chemical analyses, the raw materials were added to the
ceramic glaze recipes at different ratios. The ash ratio was tested with
different variations and the glaze samples obtained were fired at 1000o C.
According to the results, 20 samples with an ash ratio of 50% and above were
subjected to a second firing at 1080 °C.
Experimental results show that Prumus Pernica Var
Nucipersica (Bayramiç White nectarine) pruning waste ash can be used in ceramic
glaze. This ash can positively affect the glaze gloss, hardness and durability
properties. It has been observed that the ash forms a smooth and homogenous
structure on the ceramic surface, especially when used at low ratios. On the
other hand, rough surfaces and speckles were formed in the samples with an ash
content of 50% and above, and it was observed that the roughness and speckles
increased as the ash content increased.
The use of Prumus Pernica Var Nucipersica (Bayramiç White
nectarine) pruning waste ash in ceramic glaze production can make an important
contribution to waste management and sustainability. This study is expected to
open new horizons in the integration of agricultural wastes into industry. In
the future, it is recommended to analyse the ash more extensively and
investigate its effects on different ceramic types.