Prumus Pernica Var Nucipersica Budama Atığı Külünün Sır Birleşeni Olarak Kullanılabilirliğinin Araştırılması


Creative Commons License

Ünlü S., Karagül M. F.

4. Uluslararası Balkanlar, Anadolu, Kafkasya Ve Türkistan Coğrafyası Sanat, Kültür, Tarih Ve Folklor Kongresi, Veszprém, Macaristan, 24 - 26 Eylül 2024

  • Yayın Türü: Bildiri / Tam Metin Bildiri
  • Basıldığı Şehir: Veszprém
  • Basıldığı Ülke: Macaristan
  • Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Bu bildiri, Bayramiç Beyazı nektarin ağacının budama atıklarından elde edilen külün seramik sır birleşeni olarak kullanılması potansiyelini araştırmaktadır. Türkiye'nin önemli tarım bölgelerinden biri olan Çanakkale iline bağlı Bayramiç ilçesinde kendine özgü aroması, rengi, ile “Bayramiç Beyazı’nı” öne çıkaran en önemli etken ülkemiz için 7. Çanakkale İli için ise 1. Avrupa Birliği Coğrafi İşaret Tescili alan ürünü olmasıdır.   Bu nektarin türünün yaygın üretimi sırasında ciddi miktarda budama atığı ortaya çıkmaktadır. Bu atıkların değerlendirilmesi hem çevresel hem de ekonomik açıdan önem arz etmektedir.

Budama atıkları, uygun şekilde kurutulup yakıldıktan sonra elde edilen küle, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesinde XRD ve XRF yaptırılmıştır. % 48 oranında Kalsiyum Oksit, %15 oranında Potasyum Feldspat, %10 oranında Magnezyum Oksit tespit edilmiştir. Kimyasal analiz sonuca göre uygun olduğuna karar verilen hammaddelerle birlikte, farklı oranlarda seramik sır reçetelerine eklenmiştir. Kül oranı farklı varyasyonlarla denenmiş ve elde edilen sır numuneleri 1000o C de pişirim yapılmış sonuçlarına göre kül oranı % 50 ve üzerinde olan 20 numuneye 1080 °C ikinci pişirim uygulanmıştır.

Deneysel sonuçlar, Prumus Pernica Var Nucipersica (Bayramiç Beyazı nektarin) budama atığı külünün seramik sırında kullanılabilirliğini göstermektedir. Bu kül, sırın parlaklık, sertlik ve dayanıklılık özelliklerini olumlu yönde etkileyebilmektedir. Özellikle düşük oranlarda kullanıldığında, külün seramik yüzeyinde pürüzsüz ve homojen bir yapı oluşturduğu gözlemlenmiştir. Kül oranının %50 ve üzerinde olan numunelerde ise pürüzlü yüzeyler ve benekler oluşmuş, kül oranı arttıkça pürüzlerin ve beneklerin arttığı görülmüştür.

Prumus Pernica Var Nucipersica (Bayramiç Beyazı nektarin) budama atığı külünün seramik sır üretiminde kullanımı, atık yönetimi ve sürdürülebilirlik açısından önemli bir katkı sunabilir. Bu çalışmanın, tarım atıklarının sanayiye entegrasyonu konusunda yeni ufuklar açması beklenmektedir. Gelecekte, külün daha geniş kapsamlı analizleri ve farklı seramik türleri üzerindeki etkilerinin araştırılması önerilmektedir.

This paper investigates the potential of using the ash obtained from the pruning waste of Bayramiç White nectarine tree as a ceramic glaze compound. The most important factor that makes ‘Bayramiç White’ stand out with its unique aroma, colour and unique aroma in Bayramiç district of Çanakkale province, which is one of the important agricultural regions of Turkey, is that it is the 7th European Union Geographical Indication Registered product for our country and the 1st European Union Geographical Indication Registered product for Çanakkale Province.   During the widespread production of this nectarine species, a significant amount of pruning waste is generated. Utilisation of these wastes is important both environmentally and economically.

After the pruning wastes were properly dried and burnt, XRD and XRF were performed at Çanakkale Onsekiz Mart University. 48% Calcium Oxide, 15% Potassium Feldspar, 10% Magnesium Oxide were detected. According to the results of the chemical analyses, the raw materials were added to the ceramic glaze recipes at different ratios. The ash ratio was tested with different variations and the glaze samples obtained were fired at 1000o C. According to the results, 20 samples with an ash ratio of 50% and above were subjected to a second firing at 1080 °C.

Experimental results show that Prumus Pernica Var Nucipersica (Bayramiç White nectarine) pruning waste ash can be used in ceramic glaze. This ash can positively affect the glaze gloss, hardness and durability properties. It has been observed that the ash forms a smooth and homogenous structure on the ceramic surface, especially when used at low ratios. On the other hand, rough surfaces and speckles were formed in the samples with an ash content of 50% and above, and it was observed that the roughness and speckles increased as the ash content increased.

The use of Prumus Pernica Var Nucipersica (Bayramiç White nectarine) pruning waste ash in ceramic glaze production can make an important contribution to waste management and sustainability. This study is expected to open new horizons in the integration of agricultural wastes into industry. In the future, it is recommended to analyse the ash more extensively and investigate its effects on different ceramic types.