AN ANALYSIS OF ACADEMIC STUDIES ON ENVIRONMENTAL DOCUMENTARIES


Barman T.

6. BİLSEL INTERNATIONAL TRUVA SCIENTIFIC RESEARCHES and INNOVATION CONGRESS , Çanakkale, Turkey, 15 - 16 March 2025, pp.568-581, (Full Text)

  • Publication Type: Conference Paper / Full Text
  • City: Çanakkale
  • Country: Turkey
  • Page Numbers: pp.568-581
  • Çanakkale Onsekiz Mart University Affiliated: Yes

Abstract

Environmental documentaries, which focus on the environmental impacts that arise within the human relationship with the environment, shape their narratives with many different purposes such as informing, raising awareness, shedding light on cultural heritage, supporting activist movements, and supporting sustainability. This situation has led to research on the studies in this field in the academic literature. This study aims to reveal the bibliometric analysis of academic studies on environmental documentary published in the Scopus database between 2008 and 2025. Using the keyword “environmental documentary”, the study reached 184 academic studies published between 2008 and 2025. The findings were visualized using VOSviewer mapping program with bibliometric analysis method; 159 researchers from 40 different countries were reached. The number of researchers who published at least 2 publications in this field was 15. According to the findings of the research; 31.9% of the academic studies were produced in Social Sciences, 20.9% in Arts and Humanities, 16.2% in Environmental Sciences, and 4.1% in Engineering. It was found that 179 of the studies were in English, 2 in Chinese, 2 in Spanish and 1 in Malay. Especially as of 2017, there has been a steady increase in academic studies on this subject, and it is thought that the studies conducted in this field will gain more visibility in the literature as sustainable environmental policies gain importance.

İnsanın çevre ile kurduğu ilişki dahilinde ortaya çıkan çevresel etkileri konu edinen çevre belgeselleri, anlatılarını, bilgilendirme, farkındalık yaratma, kültürel mirasa ışık tutma, aktivist hareketleri destekleme, sürdürülebilirliği destekleme gibi birçok farklı amaç ile biçimlendirmektedir. Bu durum akademik literatürde de bu alanda üretilen çalışmalara yönelik araştırmaların yapılmasına neden olmuştur. Bu çalışma, 2008-2025 yılları arasında Scopus veri tabanında yayımlanmış olan çevresel belgesel üzerine yapılmış akademik çalışmaların bibliyometrik analizini ortaya koymayı amaçlamıştır. “Environmental documentary” anahtar kelimesi kullanılarak yürütülen çalışmada 2008 yılından 2025 yılına kadar olan süreçte yayımlanmış 184 akademik çalışmaya ulaşılmıştır. Bulgular bibliyometrik analiz yöntemi ile VOSviewer haritalama programı kullanılarak görselleştirilmiş; konu hakkında 40 farklı ülkeden, 159 araştırmacıya ulaşılmıştır. Bu alanda en az 2 yayın yapan araştırmacı sayısı 15 olarak tespit edilmiştir. Araştırmanın bulgularına göre; akademik çalışmaların % 31.9’u Sosyal Bilimler, % 20.9’u Sanat ve Beşeri Bilimler, % 16.2’si Çevre Bilimleri, % 4.1’i Mühendislik alanında üretilmiştir. Çalışmaların 179’unun İngilizce, 2’sinin Çince, 2’sinin İspanyolca, 1’inin ise Malayca dilinde olduğu saptanmıştır. Özellikle 2017 yılı itibariyle bu konu ile ilgili akademik çalışmalarda sürekli bir artış gözlemlenmekte, sürdürülebilir çevre politikalarının önem kazanması ile bu alanda yapılan çalışmaların literatürde daha fazla görünürlük kazanacağı düşünülmektedir.