Bozcaada'da Üretilen Vitis vinifera L.’nin Karalahna, Karasakız ve Çavuş üzüm Çeşitlerine Ait Şaraplarda Bazı Antioksidan Aktivite Değerlerinin Belirlenmesi


Creative Commons License

ERTUĞRAL T. G., TÜRKER G.

Erzincan Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi, cilt.17, sa.2, ss.353-363, 2024 (Hakemli Dergi) identifier

Özet

Stratejik konumu nedeniyle yüzyıllardır farklı dönemlerde farklı kültürlere tanıklık eden Çanakkale Bozcaada bölgesi, geleneksel isimleri Karalahna, Çavuş ve Karasakız olan Vitis vinifera L. türüne ait üzümlerden elde edilen şaraplar yöre halkı tarafından yıllarca tüketilmektedir. Şarap, üretim süreci nedeniyle ve özellikle de maserasyon aşamasında üzüm tanelerinin kabuklarıyla birlikte işleme alındığı, fenolik maddeler ve antioksidan özellikler açısından zengin, geleneksel fermente bir içecektir. Yetiştiği bölgenin coğrafi yapısı, bitki florası ve iklimi üzümlerde farklı kalite özellikleri oluşturabilmekte ve bu durum şarap işleme yöntemleri ile şarapta kaliteyi etkilemektedir. Bu çalışmada, Bozcaada'da yetiştirilen Karalahna, Karasakız ve Çavuş üzümlerinden üretilen şarapların bazı antioksidan aktivite değerlerinin belirlenmesi amacıyla 2,2-Difenil-1-pikril-hidrazil (DPPH•) serbest radikal temizleme aktivitesi, toplam fenolik madde (Folin-Ciocalteu), indirgeme gücü, toplam flavonoid, antosiyanin, yoğunlaştırılmış tanen miktarları belirlenmiştir. Karalahna şarabının DPPH % inhibisyon değeri 90.6±1.14, kondense tanin 54.22±0.612 μg CE/g ve antosiyanin 2.46±0.09 mg siyanidin-3-glikozit/g olarak bulunmuştur. Elde edilen sonuçlar diğer şarap örnekleri ile karşılaştırılarak incelenmiştir.
Çanakkale Bozcaada region, which has witnessed different cultures in different periods for centuries due to its strategic location and wines obtained from grapes belonging to the Vitis vinifera L. species, whose traditional names are Karalahna, Çavuş and Karasakız, have been consumed by the local people for years. Wine is a traditional fermented beverage rich in phenolic substances and antioxidant properties, due to the production process, especially during maceration stage, where grape berries are processed with their skins. The geographical structure, plant flora and climate of the region where the grapes grow can create different quality characteristics in grapes, and this affects the quality of the wine through wine processing methods. In this study, to determine some antioxidant activity values of wines produced from Karalahna, Karasakız, and Çavuş grapes grown in Bozcaada. 2, 2-Diphenyl-1-picryl-hydrazyl (DPPH·) free radical scavenging activity, total phenolic substance (Folin-Ciocalteu), reducing power, total flavonoid, anthocyanin, and condensed tannin amounts were measured. DPPH·% Inhibition value of Karalahna wine was found to be 90.6±1.14, condensed tannin was 54.22±0.612 μg CE/g, anthocyanin was found to be 2.46±0.09 mg cyanidin-3-glucoside/g. The results obtained were examined by comparing them with other wine samples.