Akuakültür Yoluyla Akdeniz Midyesi (Mytilus galloprovincalis Lamarck, 1819) Üretiminin Sağlık Açısından Önemi


Creative Commons License

Yıldız H., Acarlı S., Vural P.

6th International Eurasian Conference on Biological and Chemical Sciences (EurasianBioChem 2023), Ankara, Türkiye, 11 - 13 Ekim 2023, ss.363

  • Yayın Türü: Bildiri / Özet Bildiri
  • Basıldığı Şehir: Ankara
  • Basıldığı Ülke: Türkiye
  • Sayfa Sayıları: ss.363
  • Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Akdeniz Midyeleri (Mytilus galloprovincialis, Lamarck 1819); yüksek protein değerleri, düşük yağ içerikleri, kolay sindirilebilme ve dietetik özellikleriyle değerli besin maddeleri olarak karşımıza çıkmaktadır. Fakat;

sulardaki primer prodüktiviteyi süzerek beslenme (filter-feeding) özellikleri, denizlerdeki kirleticilerle kontamine olma risklerini de beraberinde getirmektedir. Dolayısıyla; toksikolojik, biyotoksikolojik ve

mikrobiyolojik açıdan takip edilmeyen bölgelerden toplanan Akdeniz midyeleri, birçok sağlık sorununun da sebebi olabilmektedir. Örneğin, evsel atıkların boşaltıldığı bölgelerden toplanan midyeler tüketildiğinde;

bağırsak enfesiyonlarına sebep olan Esherichia coli, campylobacter ve salmonella gibi bakteriler ile rotavirüs ve norovirüs gibi virüsler insanlara bulaşabilir. Özellikle endüstriyel atıkların kirlettiği bölgelerden elde edilen

midyelerin tüketimi neticesinde manganez, nikel kurşun, kalay ve alüminyum gibi ağır metaller vücuda alındığında; alzheimer, kısırlık, böbrek ve karaciğer yetmezliği gibi önemli hastalıklar görülebilir. Yine DSP

(Diarrhetic shellfish poisoning), ASP (Amnesic shellfish poisoning) ve PSP (Paralytic shellfish poisoning) gibi biyotoksinleri akümüle eden midyelerin tüketilmesi; bulantı, kusma, baş dönmesi, hafıza kaybı, solunum

yetmezliği, midye tümörleri ve daha birçok enfeksiyona sebep olabilmektedir. Akdeniz midyelerin, bu parametreler açısından insan sağlığını tehdit etmeyecek ve tolere edilebilir limitlere sahip olması

gerekmektedir. Bütün veriler bir arada değerlendirildiğinde, tüketim için en uygun ürünler kültür yoluyla elde edilen midyedir. Burada ki en önemli unsur, Akdeniz midyesi yetiştiricilik tesislerinin kurulumundan itibaren

ilgili kurumlar tarafından sürekli denetim altında olmasıdır. Bu çalışmanın amacı, yetiştiricilik yoluyla elde edilen Akdeniz midyesinin üretimi ve ürün kalitesini etkileyen unsurlar değerlendirilerek insan sağlığı

açısından önemini ortaya koymaktır.