6th International Eurasian Conference on Biological and Chemical Sciences (EurasianBioChem 2023), Ankara, Türkiye, 11 - 13 Ekim 2023, ss.363
Akdeniz Midyeleri (Mytilus galloprovincialis, Lamarck 1819); yüksek protein değerleri, düşük yağ içerikleri, kolay sindirilebilme ve dietetik özellikleriyle değerli besin maddeleri olarak karşımıza çıkmaktadır. Fakat;
sulardaki primer prodüktiviteyi süzerek beslenme (filter-feeding) özellikleri, denizlerdeki kirleticilerle kontamine olma risklerini de beraberinde getirmektedir. Dolayısıyla; toksikolojik, biyotoksikolojik ve
mikrobiyolojik açıdan takip edilmeyen bölgelerden toplanan Akdeniz midyeleri, birçok sağlık sorununun da sebebi olabilmektedir. Örneğin, evsel atıkların boşaltıldığı bölgelerden toplanan midyeler tüketildiğinde;
bağırsak enfesiyonlarına sebep olan Esherichia coli, campylobacter ve salmonella gibi bakteriler ile rotavirüs ve norovirüs gibi virüsler insanlara bulaşabilir. Özellikle endüstriyel atıkların kirlettiği bölgelerden elde edilen
midyelerin tüketimi neticesinde manganez, nikel kurşun, kalay ve alüminyum gibi ağır metaller vücuda alındığında; alzheimer, kısırlık, böbrek ve karaciğer yetmezliği gibi önemli hastalıklar görülebilir. Yine DSP
(Diarrhetic shellfish poisoning), ASP (Amnesic shellfish poisoning) ve PSP (Paralytic shellfish poisoning) gibi biyotoksinleri akümüle eden midyelerin tüketilmesi; bulantı, kusma, baş dönmesi, hafıza kaybı, solunum
yetmezliği, midye tümörleri ve daha birçok enfeksiyona sebep olabilmektedir. Akdeniz midyelerin, bu parametreler açısından insan sağlığını tehdit etmeyecek ve tolere edilebilir limitlere sahip olması
gerekmektedir. Bütün veriler bir arada değerlendirildiğinde, tüketim için en uygun ürünler kültür yoluyla elde edilen midyedir. Burada ki en önemli unsur, Akdeniz midyesi yetiştiricilik tesislerinin kurulumundan itibaren
ilgili kurumlar tarafından sürekli denetim altında olmasıdır. Bu çalışmanın amacı, yetiştiricilik yoluyla elde edilen Akdeniz midyesinin üretimi ve ürün kalitesini etkileyen unsurlar değerlendirilerek insan sağlığı
açısından önemini ortaya koymaktır.