ISTANBUL INTERNATIONAL MODERN SCIENTIFIC RESEARCH CONGRESS –II, İstanbul, Turkey, 23 - 25 December 2021, vol.1, no.1, pp.274-286
Sweet basil (Ocimum basilicum L.) is one of the most
popular aromatic herbs, used fresh or dried as a flavoring for foods,
confectionery, and beverages, as well as widely used in important economic
fields such as the perfumery, pharmaceutical, and medical industries. The
objective of this study was to evaluate possible effects of NP (90 kg ha-1 N and 90 kg ha-1
P) and P (90 kg ha-1) mineral fertilizers, two commercial liquid
bio-fertilizers, and three multi-traits microorganism based bio-fertilizers
developed in liquid carriers based consortium (BF1: Pseudomonas fluorescens RC512+ Bacillus licheniformis
RC601+ B. subtilis RC210; BF2: B.
megaterium RC16 + RC512 + RC601; BF3: RC512 + RC210 + RC16) were evaluated
for their growth, yield, and oil content of native and two foreign basil
populations in Çanakkale field conditions. On an average of three populations,
inoculations of basil with BF1,BF2, BF3, BMusaGreen, and BMusaVita increased plant height by 17.1, 17.9, 23.9, 19.3, and 20.0 % as
compared to the control; branch number per plant by 15.0, 17.9, 19.0, 22..0 and
19.7 %; length of the leaf by 6.7, 11.6, 13.4, 15.3, and 11.4; width of the leaf
by 10.5, 17.3, 19.3, 18.3, and 18.6%; diameter of the plant by 12.3, 16.3,
19.3, 16.9 and 16.9%; fresh herb yield per plants by 13.4, 18.8, 23.0, 21.2,
and 19.7%; dry herb yield per plants by 13.7, 17.2, 21.1, 20.4, and 20.3 %;
dried leave yield per plants by 14.1, 19.2, 20.5, 20.4 and 21.4 %, and essential
oil ratio by 14.1, 16.0, 19.6, 20.6, and 21.2 %, respectively. NP and P
applications, however, increased height of plant up to 21.9 and 15.6%, branch
number per plant by 25.4 and 11.9 %, length of the leaf by 19.0 and 4.8 %, the width
of the leaf by 20.6 and 10.2%, diameter of the plant by 22.8 and 9.9%, fresh
herb yield of plants by 26.1 and 8.0 %, dry herb yield of plants by 22.8 and
11.3 %, dried leaves yield of plants by 22.2 and 10.9 % and essential oil ratio
by 19.3 and 9.7%, respectively. The experiment revealed that the bacterial
consortia and commercial liquid
bio-fertilizer inoculation, and NP supply were effective treatments
to improve the parameters measured of sweet basil.
Tatlı
fesleğen (Ocimum basilicum L.) taze
veya kurutulmuş olarak gıdalar, şekerleme ürünleri ve içecekler için
tatlandırıcı ve parfümeri, ilaç ve tıp endüstrisi gibi önemli ekonomik
alanlarda yaygın olarak kullanılan en popüler aromatik bitkilerden biridir. Bu
araştırma, NP (9 kg da-1 N ve 9 kg da-1 P) ve P (9 kg da-1)
mineral gübre, iki ticari sıvı mikrobiyal gübre ve sıvı taşıyıcılarda
geliştirilen çoklu özelliklere sahip bakteri esaslı üç farklı biyolojik gübre
formülasyonunun (BF1: Pseudomonas
fluorescens RC512+ Bacillus licheniformis RC601+ B. subtilis
RC210;
BF2: B. megaterium RC16 + RC512
+ RC601; BF3: RC512 + RC210 + RC16), yerli ve yabancı fesleğen popülasyonları
gelişme, verim ve yağ oranı üzerine etkisini değerlendirmek amacıyla
Çanakkale’de tarla koşullarında yürütülmüştür. Her üç popülasyonun ortalamasına
göre fesleğenin BF1,
BF2, BF3, BMusaGreen ve BMusaVita aşılamaları ile sırası ile bitki yüksekliği %17,1,
17,9, 23,9, 19,3 ve 20,0; bitkide dal sayısı % 15,0, 17,9, 19,0, 22,0 ve 19,7;
yaprak uzunluğu %6,7, 11,6, 13,4, 15,3 ve 11,4; yaprak eni %10,5, 17,3, 19,3,
18,3, ve 18,6; gövde çapı %12,3, 16,3, 19,3, 16,9 ve 16,9; bitki başına taze
herba verimi %13,4, 18,8, 23,0, 21,2 ve 19,7; bitki başına kuru herba verimi
13,7, 17,2, 21,1, 20,4 ve 20,3; bitki başına kuru yaprak verimi %14,1, 19,2,
20,5, 20,4 ve 21,4 ve uçucu yağ oranı % 14,1, 16,0, 19,6, 20,6 ve 21,2 oranında
artmıştır. Öte yandan NP ve P uygulamalarında ise sırası ile bitki yüksekliği 21,9
ve 15,6%, bitkide dal sayısı %25,4 ve 11,9, yaprak uzunluğu %19,0 ve 4,8,
yaprak eni %20,6 ve 10,2, gövde çapı %25,4 ve 11,9, bitki başına taze herba
verimi % 26,1 ve 8,0, bitki başına kuru herba verimi %22,8 ve 11,3, bitki
başına kuru yaprak verimi %22,2 ve 10,9 ve uçucu yağ oranı ise % 19,3 ve 9,7
oranında artmıştır. Deneme bakteri konsorsiyumlarının, ticari sıvı
mikrobiyal gübrelerin aşılamaları ve NP uygulamasının fesleğen bitkisinde
ölçülen parametreleri teşvik bakımından etkili uygulamalar olduğunu ortaya
koymuştur.