Yumurta Üreticileri Merkez Birliği Dergisi, vol.11, no.54, pp.46-47, 2021 (Non Peer-Reviewed Journal)
Taze yumurta ekonomik değerinin yanı sıra, tüm besinler içerisinde sindirilebilirliği yüksek olan, anne sütünden sonra insanın ihtiyacı olan tüm besin öğelerini yapısında bulunduran en kaliteli proteine sahip tek besindir. Ülkemizde son yıllarda tüketici duyarlılığının artışına paralel olarak doğal yumurta, köy yumurtası vb. etiket beyanları ile piyasada tüketici algısını etkilemeye yönelik ürünler görülebilmektedir. Günümüz geleneksel tavukçuluk sisteminde kafesli yetiştiricilik metodu yayın kullanılan bir teknik olup, serbest dolaşan/gezen tavuk olduğu yetiştiricilik metodu bazı ülkelerde giderek yaygınlaşmaktadır. Kabuklu yumurtada esas unsur son kullanma tarihini ifade eden ürünün tazeliği olup, tüketici tercihine göre organik veya geleneksel üretim metodu tercih edilebilmektedir.
Anahtar kelimeler: yumurta, organik yumurta, serbest dolaşan yumurta, kafes yumurtası.