KUZEY EGE BÖLGESI YENILEBILIR OTLARI Sağlığa Faydaları ve Reçeteleri


Özkan Ç.

Nobel Yayın Dağıtım, Ankara, 2024

  • Publication Type: Book / Research Book
  • Publication Date: 2024
  • Publisher: Nobel Yayın Dağıtım
  • City: Ankara
  • Çanakkale Onsekiz Mart University Affiliated: Yes

Abstract

Küresel ısınma nedeniyle, tarım ve hayvancılık faaliyetlerindeki aksamalar, biyolojik çeşitliliğin azalması, insanoğlunun sağlıklı ve yeterli gıdaya ulaşımını engellemektedir. Gıda fiyatlarının sürekli artış içerisinde olması bu iddiayı doğrular niteliktedir. Gelecekte bir açlık tehlikesi ile karşı karşıya olduğumuzu iddia etmek çok yanlış ve abartı olmayacaktır. Buna paralel olarak dünya nüfusunun hızla artması, gıda üretiminde insan sağlığını tehdit eden maddelerin olmasına neden olmuş ve insan sağlığını tehdit eder hâle gelmiştir. Bu nedenle, Kaz Dağları bölgesindeki ilçe ve köylerde tarım ürünleri üretiminde yerli tohumların kullanılması, doğada kendiliğinde yetişen bitkilerin sofralarda yer almasının oldukça önemli olduğu kanaati içerisindeyim. Kaz Dağları köylerinde beslenme biçimleri, etnolojik açısında büyük anlam ve değer taşıyan konulardır. 

Özellikle pandemi sürecinin devam ettiği yıllarda (2020-2021), doğal (kırsal) hayatın önemi bir kez daha ortaya çıkmıştır. Beni bu çalışmaya iten en önemli unsurlardan biri, yaşadığımız çağda tükettiğimiz birçok gıdanın katkı maddeli ve zararlı bileşenler içermesidir. Doğada kendiliğinden var olan yenilebilir otlar, belki de insanoğlunun ulaşabileceği en doğal gıda maddesi olarak karşımıza çıkmaktadır. Ayrıca gastronomi unsurlarının turist açısından çekici hâle gelmesi ile yenilebilir otların ön plana çıkarılması, ülkemizin çekiciliğinin artmasını sağlayacaktır. 

Türkiye’mizin coğrafi, klimatolojik ve ekolojik üstün elverişli şartlarına dayanarak yabanıl otsu bitkilerden ve kendiliğinde yetişen yenilebilir otlardan yararlanılarak yemek arşivinin ortaya çıkarılmasına ihtiyaç vardır. Bu nedenle Kaz Dağları (Kuzey Ege) bölgesinde kendiliğinden yetişen otlar ile yapılan yemekler ve reçetelerinin basılı eser olarak gelecek kuşaklara aktarımının gerçekleştirilmesini önemsemekteyim.