Türkiye Futbol Federasyonu 2017-2018 Süper Ligi İlk ve Son Üç Takımın Analizi


Açak M., Kurak ., Çoşkuner Z., ABANOZ H. , Düz S.

The International Journal of Educational Researchers (IJER), cilt.9 40-45., ss.40-45, 2018 (Diğer Kurumların Hakemli Dergileri)

  • Cilt numarası: 9 40-45. Konu: 5
  • Basım Tarihi: 2018
  • Dergi Adı: The International Journal of Educational Researchers (IJER)
  • Sayfa Sayıları: ss.40-45

Özet

Özet

Bu çalışma; 2017 -2018, 18 takımın yer aldığı Türkiye Futbol Federasyonu Süper liginde mücadele eden takımların sayısal değerler açısından analizi amacıyla yapılmıştır. Bu amaçla ılnstat analiz programı tarafından yapılan Türkiye Süper Lig 2017-2018 özet analizinden faydalanılmıştır. Yapılan analizlerde en çok öne çıkan değerleri şu şekilde özetleyebiliriz. İlk üç takımın göl öncesi topa sahip olma oranı 29,2 saniye iken son üç takımın ortalaması 10,7 saniyedir. İlk üç takımın göl öncesi pas sayısı ortalaması 9,4 son üç takımın 3,2 dir. Atılan gollerin analizine bakıldığında ilk üç takımın attığı gollerin % 67,3’ü yerleşik hücumda %32,7’si kontra ataktandır. Son üç takımın ise attığı gollerin % 59,3’ü yerleşik hücumda %40,7’si kontra ataktandır. Takımların oyuncu bazında incelendiğinde; Hücumda pas golü, asist, asist ve gol, golle biten hücumda yer alma gibi
kriterlerde ilk üç takım sporcuları ilk sıraları alırken son üç takımın sporcuları ilk 20 sporcu içerisinde bulunmamaktadır. Buna karşın gollük hataları yapan sporcuların ilk 10 içerisinde son üç takımın sporcuları bulunmaktadır. Pas, kilit pas, orta, ikili mücadeleler defansta, ikili mücadeleler hücumda değerlendirmelerde de ilk üç takım sporcular başarılı olduğu görülmektedir. Bireysel oyuncu bazında analiz edildiğinde ligin en başarılı
ilk üç takımın kaleciler ilk 10, sol bekler, sağ bekler, stoperler, ön libero ve forvetler ilk 20 içerisinde olduğu tespit edilmiştir. Sonuç olarak sayısal statiklerde göstermiştir ki ilk üç ve son üç takımın sıralamadaki yerinin tesadüfi olmadığıdır.
Anahtar Kelimeler: Futbol, TFF Süper Ligi, Futbol Analizi.