Dichodontium pellucidum (Hedw.) Schimp. Karayosununun Antimikrobiyal, Antibiyofilm ve Antioksidan Aktivitelerinin Araştırılması


Creative Commons License

Uyar G., Demir N., Hacıoğlu Doğru N.

TURKISH JOURNAL OF AGRICULTURAL AND NATURAL SCIENCE, vol.10, no.3, pp.548-555, 2023 (Peer-Reviewed Journal)

Abstract

Dichodontium pellucidum (Hedw.) Schimp. is a moss species belonging to the family Dicranaceae. It is distributed in various regions around the world, including Europe, Asia, North America, and Africa. In this study, antimicrobial, antibiofilm and antioxidant potentials four extracts (ethanol, methanol, acetone and ethyl acetate) of D. pellucidum were investigated. Disc diffusion, minimum inhibitory concentration, and minimum bactericidal concentration tests were performed to evaluate the antimicrobial activities. The effects of moss extracts on biofilm formation (antibiofilm) were evaluated based on crystal violet binding assay. The antioxidant activity of the extracts were measured by using 2,2-diphenyl-1-picrylhydrazyl (DPPH) as a free radical scavenging method. The extracts of the moss have exhibited antimicrobial activity against all tested microorganisms with inhibition zones ranged from 8.0 to 16.0 mm for bacteria, 8.0 to 13.0 mm for the yeast culture. The highest antimicrobial and antibiofilm activity was achieved in ethyl acetate extract against the bacterium B. subtilis ATCC 6633. It was observed that the methanol solvent exhibited an effective antioxidant activity than other solvents. Obtained findings proved that the D. pellucidum frequently preferred in the investigation of natural antimicrobial and antioxidant agents and could be preferred for surveys of biofilm control due to their high potentials. This is the first report on the bioactivities of D. pellucidum. This approach may also allow new kind of research in medicinal usage or development of drug research.

Dichodontium pellucidum (Hedw.) Schimp., Dicranaceae familyası üyesi; Avrupa, Asya, Kuzey Amerika ve Afrika gibi çeşitli bölgelerde yayılış gösteren bir karayosunudur. Bu çalışmada, D. pellucidum karayosununun dört farklı ekstraktının (etanol, metanol, aseton ve etil asetat) antimikrobiyal, antibiyofilm ve antioksidan potansiyelleri araştırılmıştır. Antimikrobiyal aktiviteyi değerlendirmek için disk difüzyon, minimum inhibitör konsantrasyon, ve minimum bakterisidal konsantrasyon testleri yapılmıştır. Karayosunu ekstraktlarının biyofilm oluşumu (antibiyofilm) üzerine etkileri, mikroplaka biyofilm metoduna göre değerlendirilmiştir. Ekstraktların antioksidan aktiviteleri serbest radikal temizleme yöntemi olarak 2,2-diphenyl-1-picrylhydrazyl (DPPH) ve CUPRAC kullanılarak ölçülmüştür. Karayosunu ekstraktları bakteriler için 8.0-16.0 mm, maya kültürü için 8.0- 13.0 mm arasında değişen inhibisyon zonlarıyla tüm test mikroorganizmalarına karşı antimikrobiyal aktivite göstermiştir. En yüksek antimikrobiyal ve antibiyofilm aktivite Bacillus subtilis ATCC 6633 bakterisine karşı etil asetat ekstraktında saptanmıştır. Metanol çözgeninin diğer çözücülerden daha etkili antioksidan aktivite sergilediği gözlenmiştir. Elde edilen bulgular, D. pellucidum yüksek potansiyelinden dolayı doğal antimikrobiyal ve antioksidan ajan araştırmalarında ve biyofilm kontrolünde tercih edilebileceğini kanıtlamıştır. Bu çalışma, D. pellucidum biyoaktivitesi için ilk rapordur. Bu yaklaşım aynı zamanda medikal kullanım veya ilaç araştırma geliştirmeleri için yeni araştırmalara izin verebilir.