Renk Değişiminin Bağımsız Değişkenlerle İncelenmesi: Akrilik Kaide Materyali, Solüsyon ve Zaman


Creative Commons License

Doğan G., Ulu G., Efe İ., Çiloğlu Ö. H., Aydoğdu H. M.

İzmir Diş Hekimleri Odası 30. Uluslararası Bilimsel Kongresi, İzmir, Turkey, 24 - 26 November 2023, pp.73

  • Publication Type: Conference Paper / Summary Text
  • City: İzmir
  • Country: Turkey
  • Page Numbers: pp.73
  • Çanakkale Onsekiz Mart University Affiliated: Yes

Abstract

Amaç: Bu çalışmanın amacı Trakya bölgesine has 3 farklı geleneksel içecekte bekletilmiş farklı markalardaki sıcak ve soğuk akriliklerin zamana bağlı renk değişimini incelemektir. Materyal ve Methot: Birbirinden farklı bir tip soğuk akrilik, iki tip sıcak akrilik olmak üzere 3 grup (Meliodent Rapid Repair,Imıcryl IQ15, Duracryl Heat Cure) oluşturuldu. 3 farklı içeceğe(karadut suyu, erik suyu, hayıt suyu) ilave olarak kontrol grubu olarak distile su kullanıldı. Her grup için 40 adet, toplamda 120 adet 20mm çapında 2mm kalınlığında silindirik modeller hazırlandı. Hazırlanan modeller 48 saat süreyle distile suda bekletilip 'Konica Minolta' kromametre kullanılarak ilk ölçümleri yapıldıktan sonra içeceklere yerleştirildi. 7. gün ve 21. günlerde de ölçümler yapılarak değişim kaydedildi. Farklı tipteki akriliklerin renk değişimi ölçümleri yapılırken CIEDE2000 formülü kullanılarak ΔE00 değerleri hesaplandı. Verilerin değerlendirilmesinde bir istatistik yazılımı (SPSS ((Statistical Package for the Social Sciences)) 26.0 )kullanılmıştır. Renk farkları tek yönlü 'ANOVA' ve 'Kruskal-Wallis' testleri ile ve içecekler arasındaki farklar 'multiple pairwise comparison' testleri ile değerlendirilmiş ve 'Bonferroni' düzeltmesi uygulanmıştır. Tüm analizlerde istatistiksel anlam derecesi olarak p=0,05 belirlenmiştir. Bulgular: Farklı içeceklerde bekletilen modellerden elde edilen ΔE00 değerleri arasında istatistiksel olarak anlamlılık saptandı. İçecekler arası karşılaştırmada 'Imıcryl IQ15' ile hazırlanan örneklerde yedinci gün sonunda farklı içeceklerin sebep olduğu renk değişimleri arasında fark bulunmuştur. Erik suyunda bekletilen örneklerdeki renk değişimi distile suda bekletilen örneklere göre anlamlı ölçüde yüksektir(p=0,002). Yirmibirinci günde karadut suyunda bekletilen 'Duracryl Heat Cure' örneklerinde ''Meliodent Rapid Repair'' ’e göre anlamlı derecede daha fazla renk değişimi tespit edilmiştir(p=0.018). Sonuç: Renkte meydana gelen değişim, kullanılan akrilik materyalinin tipine , akrilik modellerin içecekler içinde beklediği süreye, içeceğin tipine göre değişiklik gösterebilmektedir. Yedinci ve yirmibirinci günlerde tüm içeceklerde ΔE00 renk değişimi değerleri gözle algılanabilecek sınırın altında(1.72) olarak ölçülmüştür