Yumurta Üreticileri Merkez Birliği Dergisi, cilt.13, sa.61, ss.48-49, 2022 (Hakemsiz Dergi)
Gıda ve ilaç sanayisinde fonksiyonel gıda potansiyeli olan bir bileşen olarak antiviral, antitümör ve hipokolesterolemik özelliklere
sahip olan ovomusin yumurta akında bulunan bir proteindir. Ovomucin, kalın yumurta beyazının jel yapısından sorumlu olan viskoz bir glikoproteindir. Mükemmel köpürme ve emülsiyonlaştırma özelliklerine ek olarak, ovomusinin, yumurta beyazının influenza virüsleri tarafından hemaglütinasyona karşı inhibe edici aktivitesi
için anahtar faktör olduğu bulunmuştur. Ayrıca antiviral ve antitümör özelliklere sahip olduğu bilinen, kimyasal ve fonksiyonel özellikleri, ovomucin saflaştırma zorluğu, izolasyon sonrası zayıf çözünürlüğü ve büyük moleküler ağırlığı nedeniyle en az tanımlanan yumurta proteinlerinden biridir.
Derleme çalışması ile ovomusinin önemi, etki mekanizması, ticari önemi ve ayrımına dair güncel literatür değerlendirilerek okuyucuların istifadesine sunulmuştur.
Anahtar kelimeler: yumurta, biyoaktif bileşen,