Hasat Sonrası Uçucu Yağ Emdirilmiş Modifiye Atmosfer Paketleme Uygulamalarının İhracata Yönelik Yeni ve Geççi ANET 33 Şeftali Çeşidinin Muhafazası Üzerine Etkisi


Creative Commons License

Alkın G., Şeker M., Kaynaş K.

3. Çanakkale Tarımı Sempozyumu, Çanakkale, Turkey, 16 - 18 November 2022, vol.1, pp.18-33, (Full Text)

  • Publication Type: Conference Paper / Full Text
  • Volume: 1
  • City: Çanakkale
  • Country: Turkey
  • Page Numbers: pp.18-33
  • Çanakkale Onsekiz Mart University Affiliated: Yes

Abstract

Şeftali raf ömrü çok uzun olmayan sert çekirdekli bir meyve türü olup, hasat sonrasında çeşitli fizyolojik

ve patolojik bozulmalar yaygın olarak görülmektedir. Çalışmada bitkisel materyal olarak kullanılan ANET 33

şeftali çeşidi Türkiye için çok yeni bir çeşittir. Bu çeşidin en önemli özelliği ise klasik çeşitlerden çok daha sonra

olgunlaşmasıdır. Bu çalışma kapsamında ihracatta çokça tercih edilen geçci şeftali çeşitlerinde muhafaza ve raf

ömrünü uzatacak depolama koşullarının tanımlanması amaçlanmıştır. Bu amaçlar doğrultusunda şeftali

meyvelerinin modifiye atmosfer paketleme (MAP) ile depolanmasında, uçucu yağ emdirilmiş torbaların kullanım

olanağı saptanmıştır. 28 Eylül 2021 tarihinde hasat edilen ANET 33 şeftali çeşidine ait meyveler Çanakkale

Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü mekanik soğutmalı araştırma

odalarında 0±1°C sıcaklık ve %90±5 oransal nem koşullarında 60 gün süreyle depolanmıştır. Kalite

özelliklerindeki değişimler her 15 günde bir analiz edilerek saptanmıştır. Hasattan sonra 5 gruba ayrılan

meyvelerde deneme kurulmuştur. 1.grup meyvelere düşük yoğunlukta polietilen (LDPE) torbalar içerisinde MAP

uygulaması yapılmıştır. 2.grup meyveler %0.5 dozunda kekik yağı (Thymus vulgaris L.), 3.grup meyveler %0.5

dozunda acı badem yağı (Prunus amygdalus var. amara) ve 4.grup meyveler ise kekik (%0.5) + acı badem yağı

(%0.5) emdirilmiş modifiye atmosfer paketlerde depolanmıştır. 5. grup meyveler ise kontrol olarak ayrılmıştır. 60

günlük depolama süresince tüm MAP uygulamalarının ağırlık kaybını çok önemli derecede azalttığı

gözlemlenmiştir. Soğukta depolama sonunda meyve eti sertliğinin (MES) korunmasında uygulamalar arasındaki

fark önemli bulunmamıştır. Suda çözünebilir kuru madde (SÇKM) miktarı kekik yağı emdirilmiş MAP uygulaması

yapılan meyvelerde, titre edilebilir asitlik (TEA) değeri ise tek başına MAP uygulanmış meyvelerde 60. güne kadar

iyi korunmuştur ve en iyi sonuçları vermiştir. Meyve renginin parlaklık (L*) ve chroma (C*) değerinin

korunmasında uçucu yağ uygulamaları ve tek başına MAP uygulamalarında kontrole göre daha yüksek değerler

tespit edilmiştir. Soğukta depolama sonunda Hue açı değeri (h°) giderek azalış göstermiş ancak MAP

uygulamalarının tümünde bu azalış kontrole göre daha minimum seviyede gerçekleşmiştir. Meyvelerde depolama

süresince uçucu yağların meyve kokusunda değişime neden olmadığı, gerçekleştirilen tadım testleri sonucunda

gözlemlenmiştir. Ayrıca uçucu yağ emdirilmiş MAP uygulamalarının yapıldığı meyvelerde muhafaza süresince

çürüme oranları çok düşük bulunmuştur. Dolayısıyla uçucu yağların meyve kayıplarına etkisi açışından önemli bir

sonuç elde edilmiştir. Bu çalışmanın sonucunda ANET 33 şeftali meyvesinin %0.69 - %1.80 gibi çok düşük ağırlık

kayıplarıyla MAP ve uçucu yağ emdirilmiş MAP uygulamalarıyla 60 güne kadar başarılı bir şekilde

depolanabileceği saptanmıştır. Dolayısıyla tüm bu bulgular eşliğinde tek başına MAP uygulamalarının yanında

uçucu yağ uygulamalarının kullanımı başarılı sonuçlar vermiş ve depolamada alternatif olarak kullanabileceği

tespit edilmiştir.