BANDIRMA ONYEDİ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ TRAKYA ÜNİVERSİTELER BİRLİĞİ V. LİSANSÜSTÜ ÖĞRENCİ KONGRESİ 2021, 04 November 2021 - 05 May 2022, pp.38
Metschnikowia cinsine ait Metschnikowia pulcherrima, olgunlaşmış meyvelerden, üzümlerin
yüzeyinden ve spontan fermantasyonundan izole edilen non-Saccharomyces bir maya türü olup,
bakterilere, özellikle de maya ve küflere karşı güçlü antimikrobiyal aktiviteye sahiptir. M.
pulcherrima’nın farklı gıdalardaki Alternaria alternata, Penicillium digitatum, Penicillium expansum,
Botrytis cinerea, Aspergillus niger, Fusarium oxysporum, Aspergillus parasiticus gibi önemli fungal
patojenlerin gelişimini inhibe ettiği saptanmıştır. Bundan dolayı, özellikle meyvelerin hasat öncesi ve
sonrası fungal gelişiminin kontrol altına alınmasında, M. pulcherrima biyokontrol ajanı olarak
kullanılmaktadır. M. pulcherrima türünün antimikrobiyal etkisi çoğunlukla “pulcherrimin” adı verilen
kiremit kırmızısı pigmentin üretimi ile ilişkilendirilmektedir. Pulcherriminic asidin dört oksijen
atomunun, iki demir atomu ile birleşmesiyle oluşan pulcherrimin pigmenti, suda az çözünmekte olup,
güçlü alkali ve konsantre sülfirik asitte çözünmektedir. Pigment üretimi için besin ortamındaki Fe+3
(demir) iyonunu geri dönüşümsüz olarak bağlayan M. pulcherrima, rekabet edilen patojenik
mikroorganizmanın Fe+3 kullanımını engelleyerek, gelişimini inhibe etmektedir. Bu nedenle, yüksek
pigment üretme yeteneğine sahip suşların eldesi ve optimum besin ortamının oluşturulması büyük
önem taşımaktadır. M. pulcherrima’nın antimikrobiyal etki mekanizması pigment üretimi ile sınırlı
değildir. Biyofilm oluşturma, konakçı direncinin indüklenmesi, reaktif oksijen türleri, hücre dışı
hidrolitik enzimlerin üretimi ve uçucu bileşen sentezi M. pulcherrima türünün antimikrobiyal etki
mekanizmaları arasında yer almaktadır. Bu derlemede, M. pulcherrima türünün antimikrobiyal
aktivitesi üzerine yapılan çalışmalar bir araya getirilmiştir.