Beliefs on Aphrodisiac Food in Early Ages Mythology


Creative Commons License

Akdeniz D. , Sırtlı A.

Journal of Tourism and Gastronomy Studies, vol.8, no.4, pp.2745-2768, 2019 (National Refreed University Journal)

  • Publication Type: Article / Article
  • Volume: 8 Issue: 4
  • Publication Date: 2019
  • Title of Journal : Journal of Tourism and Gastronomy Studies
  • Page Numbers: pp.2745-2768

Abstract

Adını Yunan aşk tanrıçası Afrodit’ten alan afrodizyak kelimesi, cinsel içgüdüyü harekete geçiren, zevk ve performansı artıran herhangi bir yiyecek veya ilaç olarak tanımlanmaktadır. Birçok kültürde oldukça yaygın bir biçimde kullanılan afrodizyaklar, farklı kültürlerde farklı zamanlarda farklı kullanım amaçlarıyla ortaya çıkmıştır. Zaman ve olanak kısıtlılığı açısından tarihsel süreçte en çok öne çıkan ve yazında en yaygın yer tutan afrodizyak yiyeceklerin listelendiği bu derleme çalışmasında pek çok araştırmacı tarafından afrodizyak kabul edilen 18 yiyecek-içecek ürünü ele alınmıştır. Bu yiyeceklere ait inanışlar, efsaneler, ritüeller ile Musevi ve Hristiyan dinine ait kutsal kitap metinleri incelenmiştir. Yapılan geniş literatür taraması sonucunda özellikle salep, nektar ve ambrosia, elma, istiridye, mantar, incir, yumurta, adamotu ve sarımsağa görece belirgin afrodizyak inanışlar yüklendiği ortaya çıkmaktadır. Araştırmanın bir diğer bulgusu da yiyeceklere afrodizyak özellikler yüklenmesinin ya onların şekil, koku, renk gibi fiziksel özellikleri ya da kişi üzerindeki haz verici, uyuşturucu ve sarhoş edici etkileri sonucu oluştuğunu ortaya koymuş olmasıdır.