GIDA, cilt.47, sa.6, ss.992-1004, 2022 (Hakemli Dergi)
Bu çalışmada laurik asit (LA) oleojelatörü Span 60 ve Pluronic F68 (%10 poloksamer 188) emülgatörleriyle
birlikte kullanılarak ayçiçek yağı oleojelleri geliştirilmiştir. Geliştirilen oleojellerin fizikokimyasal, termal,
yapısal ve reolojik özellikleri belirlenmiştir. Sadece LA içeren (%20) oleojellerin jel oluşum zamanının %15
LA ve %5 emülgatör içeren oleojellerden daha kısa olduğu, LA konsantrasyonundaki artışın jel yapı oluşum
zamanını kısalttığı gözlenmiştir. LA konsantrasyonu ve emülgatör çeşidine bağlı olarak oleojellerin renk
değerlerinde farklılıklar görülürken tüm oleojel örneklerinin yağ bağlama kapasitelerinin yüksek olduğu
belirlenmiştir. Polarize ışık mikroskobu görüntülerinde oleojellerin ince kristal yapılar oluşturduğu
gözlenirken, X-ışını kırınım deseni β ve β՛ polimorf kristallerinin varlığını kanıtlamıştır. Reolojik analizlerle
geliştirilen oleojellerinin yapısal geri dönüşüm yeteneğinin olduğu belirlenmiştir. Emülgatör ilavesinin daha
düşük konsantrasyonlarda LA ile oleojel oluşumuna olanak sunduğu, aynı zamanda daha dayanıklı jel yapı
oluşturabildiği reolojik testlerle tespit edilmiştir
In this study, sunflower oil oleogels were developed with lauric acid, Span 60, and Pluronic F68 (10%
poloxamer 188). Physicochemical, thermal, structural, and rheological properties of the oleogels were
determined. The gel formation time of oleogels containing only LA (20%) was shorter than oleogels
containing 15% LA and 5% emulsifiers, and an increase in LA concentration shortened the gel
formation time. While there were differences in the color values of the oleogels depending on the
LA concentration and emulsifier type, the oil binding capacity of all oleogel samples were quite high.
The crystalline structures were observed under polarized light microscope, and the X-ray diffraction
patterns proved the existence of β and β՛ polymorph crystals. Rheological analyses indicated that
oleogels had good structural recovery ability. Further, addition of emulsifier allowed oleogel
formation with lower concentrations of LA, and at the same time the gel stability was enhanced with
emulsifier.