Hidrojen Peroksit (H2O2)’İn Su Ürünlerinde Kullanımı


Atar H. H., Akbaş S., AYVAZ Z.

Ziraat Mühendisliği, sa.366, ss.14-20, 2018 (Hakemli Dergi)

  • Yayın Türü: Makale / Tam Makale
  • Basım Tarihi: 2018
  • Dergi Adı: Ziraat Mühendisliği
  • Derginin Tarandığı İndeksler: TR DİZİN (ULAKBİM)
  • Sayfa Sayıları: ss.14-20
  • Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Hidrojen peroksit (H2O2), kolay erişimi ve güvenli kullanım olanakları nedeni ile pek çok sektör tarafından kullanılmaktadır. Su ürünleri sektörü açısından; iyi bir dezenfektan olması ile birlikte uluslararası federasyonlar tarafından kabul edilen bir kısım balık hastalıkların önlenmesi ve tedavisinde kullanımı uygundur ve balık yumurtalarının bakteriyel ve fungal etkenlere karşı korunmada uygulamaları bulunmaktadır. Su ürünleri işleme sektöründe ise renk ağartıcı olarak ya da balık filetosunun yüzey dezenfeksiyonunu sağlamak amacıyla kullanıldığı çalışmalar da bulunmaktadır. Ancak mevcut çalışmaların geliştirilerek, hidrojen peroksitin işleme sektöründe kullanılabilirliğinin araştırılması gerekmektedir.

Hydrogen peroxide (H2O2) is used by many sectors due to its easy

access and safe use possibilities. In terms of aquaculture sector:

It is a chemical that is frequently used for aquaculture because 

it is a good disinfectant and suitable for use in the

prevention or treatment of some fish diseases accepted

by international federations and it has applications in

the protection of fish eggs against fungal and bacterial

factors. Studies have been carried out as color bleach

or for the surface disinfection of fish fillets in the

seafood processing industry. However, it is necessary

to investigate the usability of hydrogen peroxide in the

processing sector by developing existing studies.