Siyer İlmi ve Kaynakları


Creative Commons License

Oğuzay F. (Editor)

Sonçağ, Ankara, 2024

  • Publication Type: Book / Vocational Book
  • Publication Date: 2024
  • Publisher: Sonçağ
  • City: Ankara
  • Çanakkale Onsekiz Mart University Affiliated: Yes

Abstract

“Siyer” Hz. Peygamber’in hayatını, şahsiyetini, tebliğ faaliyetlerini, mücadelesini ele alan ilim dalı ile bu alanda yazılan eserleri ifade eden bir terimdir. Hz. Peygamber’in İslâm dininin anlaşılmasında teşkil ettiği merkezi konum nedeniyle müslümanlar ilk dönemlerden itibaren onun hayatını öğrenmek ve sonraki nesillere aktarmak için büyük bir çaba sarf etmişlerdir. Bunun bir sonucu olarak siyer erken dönemlerde müstakil bir ilim dalı haline gelmiştir. Geçmişte olduğu gibi günümüzde de siyer ilmi, Hz. Muhammed’in tebliğ ettiği dinin ve getirdiği evrensel mesajların anlaşılması açısından son derece önemli bir yere sahiptir. Buna ek olarak yüzyıllar boyunca gelişen İslâm tarih, kültür ve medeniyetinin doğru bir şekilde anlaşılması ve sıhhatli bir şekilde değerlendirilebilmesi açısından da siyer merkezî rol teşkil eder.

Bu proje, bahsi geçen merkezî rolü nedeniyle siyer ilmini teşekkül süreci, kaynakları, muhteva ve yöntemi bakımından ana hatlarıyla tanıtmak amacıyla hazırlanmıştır. Kaynaklardan alınan orijinal örnek metinlerle konunun pekiştirilmesi hedeflenmiştir. İlk bölümde siyer ilminin tanımı, muhtevası, teşekkül süreci ve gelişimi üzerinde durulmuştur. Bu ilmin doğup gelişmesine etki eden unsurlar değerlendirilip ilk yazım faaliyetlerinden bahsedilmiştir. Bu sürece katkı sağlayan alimler ile bu alanda müstakil eser telif eden müellifler kısaca tanıtılmıştır. Bütün ilimler gibi siyer ilminin de kendine özgü yöntem ve kaynakları olduğuna dikkat çekilmiştir.

İkinci bölümde öncelikle ilk yazılanlardan itibaren başlıca siyer kaynakları ele alınarak müellifleri, muhtevaları ve metotları açısından değerlendirilmiştir. Buna ek olarak diğer İslâmî ilimlerin siyer araştırmaları açısından taşıdığı kaynaklık değeri üzerinde durulmuştur. Üçüncü ve dördüncü bölümlerde bu çeşitliliği göstermek amacıyla müstakil siyer eserlerinin yanı sıra siyer ilmine kaynaklık eden diğer eserlerden alınan metinlere yer verilmiştir. Erken dönemlerden itibaren müstakil siyer telifâtınıın varlığına dikkat çekilmekle birlikte siyer ilminin kaynaklarının müstakil siyer eserlerinden ibaret olmadığı vurgulanmıştır.

Araştırma ilahiyat lisans öğrencileri başta olmak üzere ilgililerin tek bir kitap ile siyer ilmi ve kaynaklarıyla ilgili temel bilgilere ulaşmasını hedeflemektedir. Ayrıca ilahiyat fakültelerindeki zorunlu Arapça şartının sağlanması açısından da önemlidir. Farklı ilim dallarında telif edilmiş olan kaynaklardan derlenen örnekler üzerinden tümevarım yöntemiyle çalışma tamamlanmıştır. Tek bir siyer kaynağı üzerine dahi araştırmaların yapıldığı dikkate alınırsa çok detaylı sunumların bu araştırmanın kapsamını aşacağı aşikardır. Bu nedenle daha detaylı bilgiler için kaynakçada yer alan eser ve araştırmalardan istifade edilmesi faydalı olacaktır. Benzer şekilde Hz. Peygamber’in evrensel mesajlarıyla ilgili örnek metinlerin yer aldığı son bölümde de bazı hususlara dikkat çekilmekle yetinilmiştir. Meselelerin daha iyi anlaşılması açısından bu konularla ilgili olarak kaleme alınan müstakil araştırmalar başta olmak üzere kapsamlı okumaların yapılması tavsiye edilir.

Araştırmanın başlıca amaçlarından biri siyer ilminin kaynaklarını kendi özgün dilleri ve metotlarıyla tanıtmaktır. Ayrıca müstakil Siyer-Megâzî eserlerinin yanı sıra tefsir, hadis, fıkıh gibi diğer disiplinlerin siyer ilmine nasıl kaynaklık ettiklerini örnek metinler üzerinden ortaya koymaktır. Bu amaçlarla temel kaynaklardan tespit edilen seçme metinler özgün dili ve üslubu korunarak bir araya getirilmiştir. Bu metinler aynı zamanda siyer muhtevası dikkate alınarak mümkün olduğunca kronolojik bir sıralama ile verilmiştir.

Araştırmanın bir diğer amacı ise günümüz meseleleriyle ilgili bazı hususlarda Hz. Peygamber’in evrensel ilkelerini okuyucuya sunmaktır. Onun günlük hayatı, aile kavramına yaptığı vurgu, insan ilişkileri, doğaya ve çevreye bakışı, tasarruf konusundaki tavsiyeleri, kadın haklarına sağladığı katkılar, çocuklara duyduğu şefkat, cehaletle mücadelesi ve öğrenmeye yaptığı vurgular, komutanlığı, düşmanlarına karşı tavrı, adalet anlayışı ve idareciliği günümüz insanına örneklik teşkil edecek evrensel ilkelerle doludur.