Kırsal Bölgelerde Su Ürünleri Tüketim Alışkanlığına Etki Eden Faktörlerin Belirlenmesi: Çan (Çanakkale) Örneği


Selvi K., Kandemir G., Özdikmenli Tepeli S.

ÇANAKKALE ONSEKIZ MART UNIVERSITY JOURNAL OF MARINE SCIENCES AND FISHERIES, cilt.2, sa.2, ss.132-141, 2019 (Hakemli Dergi)

Özet

Bu çalışmada, Çanakkale’nin Çan ilçesinde yaşayan insanların demografik özelliklerine ve satın alma tercihlerine göre su ürünleri tüketimine yaklaşımları belirlenmiştir. 2018 yılının Kasım-Aralık ayları arasında, basit tesadüfi örnekleme metodu kullanılarak; 420 tüketiciye anket uygulaması yapılmıştır. Çalışmada; bölge halkının balık tüketimindeki öncelikleri, tüketmeme sebepleri, tüketim alışkanlıklarının hangi türler üzerinde yoğunlaştığı ve tüketim şekilleri belirlenmiştir. Çalışma sonucunda, Çan ilçesinde yaşayan tüketicilerin %84,29’unun balık etini tükettiği; fakat en fazla tüketilen et ürünlerinin sırasıyla beyaz et (%48,42), kırmızı et (%36,83) ve balık eti (%12,27) olduğu belirlenmiştir. Deniz balıkları arasında hamsinin (%23), tatlı su balıklarında ise alabalığın (%35) ilk sırada yer aldığı görülmüştür. Ayrıca, Çanakkale’nin Çan İlçesinde kişi başı balık tüketiminin 13,28 kg/yıl olduğu tespit edilmiştir. 

In this study, in order to determine the approaches of people in Çan/Çanakkale towards seafood consuming, a questionnaire has been applied to 420 consumers using simple random sample method in November - December 2018. As a result of the study, we identified the locals’ priorities of fish consuming, the reasons of not consuming, the consuming types, and on which types their consuming habits intense. It is identified that 84.29% of consumers in Çan eat fish but mostly consumed meat types are as in order; White meat (48.42%), red meat (36.83%) and fish (12.27%). Anchovy from sea fish (23%) and trout / salmon from fresh water fish (35%) take the first rank. Besides, it is determined that seafood consumption per capita in Çan/Çanakkale is 13.28 kg/year.