International Eurasian Conference on Biotechnology and Biochemistry (BioTechBioChem 2020), Ankara, Türkiye, 16 - 18 Ekim 2020, ss.842
Son yıllarda molluska filumu altında yer alan çift kabuklu (bivalvia) ve gastropod türlerinin üretimine olan
ilgi sahip oldukları besin içeriğinin kalitesinden dolayı karasal canlılara göre artmıştır. Bu yüzden çift kabuklu
türleri dünyadaki su ürünleri üretimi miktarına bakıldığında önemli bir potansiyele sahiptir. Akdeniz midyesi
(Mytilus galloprovincialis L.,) sadece Türkiye’de değil tüm dünyada tanınan ve sevilerek tüketilen bir su
ürünüdür. Bu nedenle iç piyasada tüketilmesi ve ihracatta etkin rol oynaması günümüzde olduğu gibi gelecekte
de ülkemiz ekonomisine katkıda bulunmaya devam edecektir. Bu çalışmada Akdeniz midyesi bireyleri Mart
2019-Şubat 2020 tarihleri arasında Çanakkale’nin Gelibolu ilçesindeki Ilgardere köyündeki yetiştiricilik
alanından(N 40º16'41 ”ve E 26º29'50”) toplanmıştır. Her bir örnekleme için zamanında çevresel parametreler
kaydedildi. Toplanan bireyler laboratuvara nakledildi ve örneklerin toplam ağırlığı, yaş et ağırlığı, et kuru
ağırlığı ve kabuk kuru ağırlığı ölçüldü. Ardından, örneklenen tüm bireyler için aylık et verimi ve kondisyon
indeksi değerleri hesaplandı. Bu çalışmada M.galloprovincialis’in et verimi , kondisyon indeksi, ham kül, ham
yağ ve kabuk bileşen miktarları hesaplanmıştır. Çalışmada kullanılan midyelerin et verimi , kondisyon indeksi,
ham kül,ham yağ ve kabuk bileşen ortalama değerleri sırasıyla; 23,17 , 11,57 , 11,18 , 14,58 ve 56,28 olarak
hesaplanmıştır.