ucul Ekosistemlerde ve Su ÜrünleRisk of Clostridioides difficile in Aquatic Ecosystems and Aquaculture: One Health Approachficile Riski: Tek Sağlık Yaklaşımı


Tosun Demir M. N., Taylan Yalçın G., Demirel Zorba N. N.

Türk Mikrobiyoloji Cemiyeti Dergisi, vol.55, no.1, pp.1-17, 2025 (Peer-Reviewed Journal)

Abstract

The increasing trend of community-acquired infections associated with C. difficile, a Gram (+), obligate anaerobe, and spore-forming bacterium known as a nosocomial agent, indicates the importance of considering other contamination sources of this pathogen. The growing population, changing climate conditions, rising sea temperatures, mucilage formation, flood content mixing with drinking water resources and sewage discharge increase the likelihood of C. difficile contamination in aquatic ecosystems. Seafood in these contaminated water environments is naturally at risk of microbial contamination, posing a significant public health concern. Currently, efforts to combat C. difficile infections are largely focused on diagnosis and treatment. However, adopting an effective multidisciplinary approach under the One Health perspective will facilitate the implementation of sustainable and solution-oriented measures in infection management. This review comprehensively examines the presence of C. difficile in aquatic ecosystems and seafood, emphasizing the importance of environmental sources in controlling infections. Thus, by adopting the One Health approach, it aims to contribute to the development of effective and sustainable solutions for controlling C. difficile infections. Additionally, methods used for isolating C. difficile from seafood are reviewed, and recommendations for future researchers on isolating C. difficile from food are provided

Hastane kaynaklı bir patojen olarak bilinen, Gram (+), zorunlu anaerob ve sporlu bir bakteri olan Clostridioides difficile ile ilişkili enfeksiyonlarda, toplum kaynaklı enfeksiyonlar giderek artış göstermektedir. Bu durum, söz konusu etkenin diğer bulaşma kaynaklarının da önemsenmesi gerektiğini ortaya koymaktadır. Artan nüfus, değişen iklim koşulları, yükselen deniz suyu sıcaklıkları, müsilaj oluşumu, su kaynaklarına karışan sel suları ve kanalizasyon atıkları sucul ekosistemlerin C. difficile ile kirlenme olasılığını artırmaktadır. Kirlenmiş su ortamlarında bulunan su ürünleri, doğal olarak mikrobiyal kontaminasyon riski altındadır ve bu durum, halk sağlığı için büyük önem taşımaktadır. Günümüzde, C. difficile ile ilişkili enfeksiyonlarla mücadele, büyük ölçüde etkenin tanısı ve tedavisine odaklanmıştır. Tek Sağlık yaklaşımı altında etkili bir multidisipliner yaklaşım benimsemek, enfeksiyonların yönetiminde kalıcı ve çözüm odaklı adımlar atılmasını kolaylaştıracaktır. Bu derlemede, sucul ekosistemlerde ve su ürünlerinde C. difficile varlığı kapsamlı bir şekilde ele alınmış ve enfeksiyonların kontrolünde çevresel kaynakların önemine dikkat çekilmesi amaçlanmıştır. Böylece Tek Sağlık yaklaşımı benimsenerek, C. difficile enfeksiyonlarının kontrolünde etkili ve kalıcı çözümlerin geliştirilmesine katkıda bulunulması hedeflenmiştir. Ayrıca C. difficile’nin su ürünlerinden izolasyonunda kullanılan yöntemler derlenmiş ve C. difficile’nin gıdalardan izolasyonunda gelecekteki araştırmacılar için önerilerde bulunulmuştur