Çanakkale Doğal Florasında Yayılış Gösteren Güvem Eriği (Prunus spinosa L.)’ nin Pomolojik Özelliklerinin Belirlenmesi


Başaran T., Gür E., Yılmaz N., Gündoğdu M. A.

Türkiye VIII Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi, Bursa, Türkiye, 26 - 29 Eylül 2023, ss.130

  • Yayın Türü: Bildiri / Özet Bildiri
  • Basıldığı Şehir: Bursa
  • Basıldığı Ülke: Türkiye
  • Sayfa Sayıları: ss.130
  • Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Bu araştırma; Çanakkale ili Lapseki ekolojisinde doğal olarak yetişen güvem eriği (Prunus spinosa L.) türüne ait farklı ağaçların meyvelerinden yürütülmüştür. Bu türe ait bazı pomolojik özellikleri belirlemek amacıyla Güvem eriği örnekleri 2022-2023 yıllarında ticari olgunluk döneminde hasat edilmiştir. Bu amaçla meyve eni (mm), meyve boyu (mm), meyve ağırlığı (g), meyve kabuk rengi (parlaklık, hue, chroma), suda çözünür kuru madde (SÇKM, %Brix), meyve suyu pH’sı, titre edilebilir asit içeriği (TEA) özellikleri değerlendirilmiştir. Güvem eriğinin ortalama meyve ağırlıkları 1,68-3,07 g, meyve eni 11,44-17,60 mm, meyve boyu 13,05-16,59 mm değerleri arasında ölçülmüştür. Çanakkale ekolojisinde yetişen güvem eriği meyvelerinin titre edilebilir toplam asit içerikleri 0,17-0,25 g/100mL, pH 3,19-3,90 değerinde, suda çözünür kuru madde miktarları %23,70-%31,00 arasında değişiklik göstermiştir. Yetiştirildiği ekolojilerde tüketiminin yaygın olmasına rağmen güvem eriği türünün meyvelerinin tanıtılması ve tüketiminin arttırılması amacıyla üstün özellikli türlerin yetiştiriciliğinin yaygınlaşması gerekmektedir. Bu amaçla pomolojik özelliklerinin belirlendiği bu gibi çalışmalar önem arz etmektedir. Çalışma sonucunda elde edilen sonuçlar sayesinde ülkemizde genetik kaynakların korunması yönelik katkı sağlanması amaçlanmıştır.