Çanakkale’de Yumuşak ve Sert Çekirdekli Meyve Yetiştiriciliğindeki Gelişmeler


KAYNAŞ K., SAKALDAŞ M., AKÇAL A., GÜNDOĞDU M. A., SAKALDAS A.

Çanakkale Tarımı Sempozyumu: Dünü, Bugünü, Geleceği, Çanakkale, Türkiye, 10 - 12 Ocak 2011, ss.183-196

  • Yayın Türü: Bildiri / Tam Metin Bildiri
  • Basıldığı Şehir: Çanakkale
  • Basıldığı Ülke: Türkiye
  • Sayfa Sayıları: ss.183-196
  • Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Çanakkale, bahçe bitkileri tarımının son derecede önemli olduğu bir il olup çok eski tarihlere kadar giden bir meyvecilik kültürüne sahiptir. ÇOMÜ Ziraat Fakültesi bünyesinde Bahçe Bitkileri Bölümünün fiilen çalışmalara başladığı son 10 yıllık süreç içerisinde özellikle kiraz, elma, ayva, şeftali, nektarin gibi meyve türlerinin üretim değerlerinde önemli artışlar gerçekleştirilmiştir. Bu türlerin üretim değerlerindeki artışlar yanında, modern meyvecilik uygulamalarının yaygınlaştığı, ürünlerin depolanması ve pazarlanmasında yeni uygulamalarla hasat sonrası kayıpların azaldığı ve pazarlanabilir ürün miktarının arttığı görülmektedir. Söz konusu gelişmelerde yörede yapılan eğitim çalışmalarının katkısı yüksek olmuştur. Bu çalışmalarla yörede bahçe bitkilerinde organik tarım ve iyi tarım uygulamalarının da benimsetildiği önemli bir gelişmedir.

Anahtar kelimeler: Çanakkale tarımı, Sert çekirdekli meyve türleri, Yumuşak çekirdekli meyve türleri.