An Empirical Analysis of the Relationships Between Asymmetric Information, Bank Loans and the Real Sector


Bakır Yiğitbaş Ş., Tarı R., Kurt S.

Gaziantep Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, cilt.11, sa.4, ss.1248-1274, 2012 (Hakemli Dergi)

  • Yayın Türü: Makale / Tam Makale
  • Cilt numarası: 11 Sayı: 4
  • Basım Tarihi: 2012
  • Dergi Adı: Gaziantep Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi
  • Derginin Tarandığı İndeksler: EBSCO Education Source, TR DİZİN (ULAKBİM)
  • Sayfa Sayıları: ss.1248-1274
  • Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Bu araştırmada, Türkiye’de faaliyet gösteren ticari bankaların asimetrik bilgi ortamında kredi verme davranışı ve reel sektör üretimi arasındaki ilişki analiz edilmektedir. Banka kredileri ile, geri ödenmeyen krediler miktarı, nominal faiz oranı, kredi faizi ile mevduat faizi arasındaki fark, enflasyon oranı ve sanayi üretim endeksi arasındaki dinamik ilişkilerin varlığı araştırılmaktadır. Bu değişkenlerden enflasyon oranı ve kredi faizi ile mevduat faizi arasındaki farkın banka kredileri üzerinde belirli düzeyde etkili olduğu, geri ödenmeyen kredilerin nominal faiz oranlarından etkilendiği, ancak bankaların kredi verme kararlarını doğrudan etkilemediği ve banka kredilerinin reel sektör üretimini etkilediği bulgularına ulaşılmıştır.

This study aims to analyze the relationship between real sector production and lending behaviors of Turkish commercial banks in asymmetric information environment. The study investigates dynamic relationships between bank loans with  nominal interest rates,  the amount of default loans, the difference between loan interest and deposit interest, inflation rate and production index. The analysis indicates that, of these variables, inflation rate and difference between loan interest and deposit interest are affective on bank loans in a certain level, and that default loans are affected by nominal interest rates, but they do not directly affect lending behaviors of banks. Bank loans are found to have an effect on real sector production.