4. Çukurova Uluslararası Bilimsel Araştırmalar Kongresi, Adana, Turkey, 21 - 23 February 2020, pp.150-151
Dünyadaki
önemli zeytin üreticilerinden biri olan ülkemiz dünya zeytin üretiminin
%8,98’ini, gerçekleştirmektedir. Zeytin, ülke ekonomisine katkısı açısından
ciddi bir öneme sahiptir ve ülkemiz tarım ekonomisinde en önemli on ürün
içerisinde yer almaktadır. Zeytin bahçelerinde budama işlemleri
sonucu her yıl büyük miktarlarda biyokütle materyali ortaya çıkmaktadır. Bu
artıkların bir kısmı evlerde yakacak olarak, bir kısmı parçalama makinaları
yardımı ile parçalanarak toprağa karıştırılmakta ve büyük bir kısmı ise
herhangi bir şekilde değerlendirilmeden yakılarak yok edilmektedir. Zeytin budama
artığı üzerine yapılan çalışmalarda ülkelerde, bölgelerde ve çeşitli
araştırmalarda farklı budama artığı değerlerinin elde edildiği görülmektedir. Ülkemizde
ise zeytin ağaçlarının budanması sonucu elde edilen
artık miktarına yönelik herhangi bir çalışma ve belirlenmiş bir katsayı
bulunmamaktadır.
Bu araştırmada Güney
Marmara Kalkınma Bölgesi kapsamında bulunan Çanakkale ve Balıkesir illerinde
yetiştirilen zeytin çeşitlerinde, budama artık katsayılarının belirlenmesi
amaçlanmıştır. Çalışmada çeşitlere yönelik budama kütle miktarları dikkate
alınarak belirlenen katsayılar ile bölgenin zeytin tarımı kaynaklı budama artık
ve enerji potansiyeli de belirlenmiştir. Biyokütleye konu olan söz konusu
artıkların değerlendirilme olanakları araştırılmış, araştırma sonucunda elde
edilen katsayılar farklı ülkelerde ve bölgelerde elde edilen değerlerle karşılaştırılmış,
Türkiye geneline uyarlanabilirliği de değerlendirilmiştir.
Araştırma
Güney Marmara Bölgesi’nde yaygın olarak yetiştirilen Ayvalık, Gemlik ve bazı
çiftçiler tarafından tercih edilen Domat zeytin çeşitlerinde, gençlik
devresinde (0-25 yıl), verim devresinde (25-50 yıl) ve yaşlılık devresinde (50
yıl üstü) olan bahçelerde tesadüf parselleri deneme desenine göre belirlenmiş
5’er ağaçta yapılmıştır. Budama makasları ve testereleri ile yapılan çalışmalar
sonucunda elde edilen budama artıkları tartılarak, budama artık miktarı
belirlenmeye çalışılmıştır. Yapılan çalışmalar sonucunda zeytinde 33,62±9,19 kg ağaç-1.yıl-1 budama
artık katsayısı değeri bulunmuştur. Bu değerden yararlanarak zeytinliklerin
birim alanının 102602,26 MJ ha-1.yıl-1,
Türkiye’nin ise 53,15 PJ budama artığı kaynaklı enerji potansiyeline sahip
olduğu belirlenmiştir. Çeşide göre budama artık miktarı incelendiğinde
en fazla budama artığının Ayvalık, en az budama artığının ise Gemlik zeytin
çeşidinde elde edildiği, Ayvalık ve Domat çeşitleri arasında istatistiksel
olarak bir fark bulunmadığı belirlenmiştir. Yaş grupları incelendiğinde en fazla budama artığı 50 yaş üstü ağaçlarda
en az budama artığı 25-50 yaş aralığındaki ağaçlarda elde edilmiştir. Budama miktarı açısından yaş grupları arasında istatistiksel olarak bir
fark bulunmadığı belirlenmiştir.