Mineral profile of Chestnut honey


Arıgül Apan M., Zorba M.

1. Ulusal Gıda Bilimi ve Teknolojisinde Yenilikçi Yaklaşımlar Kongresi (NAFoST 2023), İzmir, Turkey, 28 - 29 September 2023, pp.68

  • Publication Type: Conference Paper / Summary Text
  • City: İzmir
  • Country: Turkey
  • Page Numbers: pp.68
  • Çanakkale Onsekiz Mart University Affiliated: Yes

Abstract

Bal; bileşiminde bulunan karbonhidratlar, aminoasitler, enzimler, organik asitler, flavonoidler, fenolik asitler, mineraller, vitaminler gibi besin öğeleri ile gerek besleyici gerekse çoğu hastalığa karşı tedavi edici ve koruyucu nitelikte fonksiyonel bir gıdadır. Balın mineral içeriği yaklaşık %0,02-1 arasında değişim göstermektedir. Söz konusu içeriğe balın nektar kaynağı, verimi, bitkilerin polen komposizyonu, coğrafi şartlar gibi faktörler etki etmektedir. Balın mineral bileşimini genel olarak potasyum, kalsiyum, fosfor, magnezyum başta olmak üzere iz miktarda demir, bakır, çinko, selenyum, flor ve klor oluşturmaktadır. Yapılan araştırmalarda, salgı balları ve koyu renkli balların mineral içeriğinin açık renkli ballara kıyasla daha zengin olduğu belirlenmiştir. Kestane balı koyu renkli monofloral bir çiçek balı olup; Türkiye'de fonksiyonel özelliklerinden yararlanmak amacıyla tüketilen ballar arasında yer almaktadır. Bu çalışma kapsamında toplanan kestane balı örneklerinde bor, sodyum, magnezyum, alüminyum, fosfor, potasyum, kalsiyum, krom, mangan, demir, kobalt, nikel, bakır, çinko, selenyum, molibden, kalay, antimon ve kurşun maddeleri analiz edilmiştir. Elde edilen sonuçlar incelendiğinde; kestane balı örneklerinin bileşiminde en çok sodyum, potasyum, kalsiyum ve fosfor mineralleri tespit edilmiştir. Kestane balı bileşiminde bulunan  söz konusu bu maddelerin miktarı bakımından diğer botanik kaynaklı ballardan farklılık göstermektedir.