Hidrofoilli Teknelerde Kullanılan Su Altı Kanat Yapılarındaki SerbestYüzey Etkileşimlerinin Sınır Elemanları Yöntemi ile İncelenmesi


ÖZDEMİR Y. H., ÇOŞGUN T.

Avrupa Bilim ve Teknoloji Dergisi, cilt.0, sa.20, ss.572-580, 2020 (Hakemli Dergi) identifier

Özet

Hidrofoilli tekneler, ek kaldırma kuvveti oluşturmak amacıyla serbest yüzey altında ilerleyen kanatlar kullanır. Tekne yüzeyinin biruzantısı olan kanatlar tarafından oluşturulan kaldırma kuvveti, tekneyi yukarı yönde iterek deplasman hacminin -dolayısıyla- direncinazalmasını sağlarlar. Serbest yüzeyin oldukça yakınında çalışan bu tarz kanat yapılarının performansının belirlenmesinde, serbestyüzeyle girecekleri etkileşimlerin de rol oynaması beklenir. Bu çalışmada, su altında ilerleyen iki boyutlu bir NACA 0012 kanatkesitinin performansı ve serbest yüzey etkileşimleri sayısal olarak incelenmiştir. Bu amaçla, serbest yüzeyden bir kort boyu mesafedebulunan kesitli kanat etrafındaki akım, geniş bir Froude sayısı aralığında potansiyel akım temelli iteratif sınır elemanları yöntemikullanarak modellenmiştir. Kullanılan yöntemin matematiksel ayrıntıları detaylı bir biçimde sunulmuştur. Çalışma sonucunda, serbestyüzey yakınında çalışmanın kanat kesiti üzerinde oluşan kaldırma ve direnç kuvvetlerini önemli ölçüde etkilediği gözlenmiş ve bukuvvetlerin değişimi Froude sayısına bağlı olarak incelenmiştir. Ayrıca, kanat tarafından serbest yüzey deformasyonları oluşturulduğubelirlenmiş, oluşan dalga genliğinin Froude Sayısına bağlı olarak arttığı görülmüştür.
Hydrofoil crafts use submerged foils to gain additional lift force. Lift produced by the submerged foils push the hull upwards and letthe drag of the body decrease by lowering the displacement. Free surface interactions effects the performance of the foils, which aretravelling close to the surface. In this study, performance and free surface deformations of a two dimensional NACA0012 foil section,which is one chord length beneath the free surface is investigated numerically. Potential flow based iterative boundary elementmethod is adopted, to predict the flow field. Mathematical formulation and numerical implementation of the present method ispresented in detail. Numerical results reveals that, free surface has a significant impact on the lift force and wave drag of the foil.Variation of these forces with Froude number is presented. Besides, it is observed that, foil generates deformations on the free surfaceand the wave amplitudes increase with Froude Number.