Determination of Certain Metals in Tissues of Pike (Esox lucius L, 1758) Caught from Atikhisar Reservoir, Çanakkale


Selvi K., Kaya H.

Alınteri Zirai Bilimler Dergisi, vol.25, no.B, pp.23-28, 2014 (Peer-Reviewed Journal)

  • Publication Type: Article / Article
  • Volume: 25 Issue: B
  • Publication Date: 2014
  • Journal Name: Alınteri Zirai Bilimler Dergisi
  • Page Numbers: pp.23-28
  • Çanakkale Onsekiz Mart University Affiliated: Yes

Abstract

In this study aimed to determine the levels of cadmium, lead, copper and zinc in gill, liver, kidney and muscle tissues of pike (Esox lucius L, 1758) caught from Atikhisar Reservoir, Çanakkale. For this aim, 25 pike were caught with gillnets and were brought to the laboratory in September, 2012. The metal analyses in tissues were measured with ICPOES (Varian Liberty Sequential). The results were evaluated by statistical method, one-way ANOVA (p<0.05). Consequently, the concentrations of metals, measured in edible tissues of fish caught from Atikhisar Reservoir, were defined below the maximum permitted limits according to Turkish Food Codex. Hence, these concentrations of metals were pointed as safely for human consumption.

Bu çalışmada, Atikhisar Barajı’ndan (Çanakkale) yakalanan turna balıklarının (Esox lucius L, 1758) solungaç, karaciğer, böbrek ve kas dokularında kadmiyum, kurşun, çinko ve bakır düzeylerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Bu amaçla; yirmi beş adet turna balığı, Eylül 2012'de uzatma ağları ile yakalanarak laboratuvara getirilmiştir. Balıkların dokularındaki metal analizleri ICP-OES cihazı (Varian Liberty Sequential) ile yapılmış olup, bulgular tek yönlü varyans analizi ile istatistiksel olarak değerlendirilmiştir (p<0,05). Sonuç olarak; Atikhisar Barajı’ndan yakalanan turna balıklarının yenebilir dokularında ölçülen metal konsantrasyonları, Türk Gıda Kodeksine göre balıklar için izin verilen maksimum limitlerin altında olup, insanların tüketimi için güvenlidir.