Kanatlı Etinin İşlenmesi ve Mikrobiyal Kalite


Creative Commons License

Çakıcı N., Eroğlu R.

Fen Bilimleri ve Matematik Alanında Gelişmeler, Doç. Dr. Aykut Demirçalı, Editör, Platanus Publishing, Ankara, ss.269-280, 2024

  • Yayın Türü: Kitapta Bölüm / Araştırma Kitabı
  • Basım Tarihi: 2024
  • Yayınevi: Platanus Publishing
  • Basıldığı Şehir: Ankara
  • Sayfa Sayıları: ss.269-280
  • Editörler: Doç. Dr. Aykut Demirçalı, Editör
  • Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Tüketicilerin tavuk etine olan talebinin artışı, yeterli ürün üretmek için büyük ölçekli işleme tesislerinin geliştirilmesine yol açmıştır ve modern üretim uygulamaları talebi karşılamak için hat hızına öncelik vermektedir. Bu durum ve tesislerdeki gelişim ile kanatlı etlerinin oldukça fazla olan işleme basamaklarında; makinalar, alet-ekipman, insan, hava, çevre, paketleme ve taşıma gibi çeşitli faktörlerle mikrobiyal kontaminasyon riski artmaktadır. Kanatlı etinin mikrobiyal kalitesi, kesimden önce yemin geri çekilme zamanına, nakliyeye, canlı kuşlardan kaynaklanan kontaminasyona, işleme yönteminin etkinliğine, sıcaklığa, tesisteki sıhhi ve hijyenik koşullara bağlıdır. Kanatlı karkasındaki kirletici bakteri sayısı, tesisin farklı işleme adımlarında azalabilir veya artabilir. Bakteriyel kirlilik ekipmanlarda birikebilir ve insan veya hava yolu ile bu yüzeylerden çapraz kontaminasyon ile tesise yayılabilir. Bu nedenle, son ürünün mikroflorasının sürecin farklı adımlarından nasıl etkilendiğini ve üretim dizisi içinde antimikrobiyal müdahaleleri uygulamanın en gerekli olduğu yeri anlamanın önemi oldukça fazladır. İşleme sırasında hijyenik uygulamalar, tavuk ürünlerinin kalitesini ve güvenliğini kontrol etmek için esastır.