Dokuz Eylül Üniversitesi Hemşirelik Fakültesi Elektronik Dergisi, cilt.2, ss.149-162, 2022 (Hakemli Dergi)
Giriş: Beslenme bilgisinin yeterli olması sağlıklı besin tercihleri için önemlidir. Amaç: Bu çalışmada yetişkin bireylerin beslenme bilgisi ve
besin tercihleri ile Beden Kütle İndeksi arasındaki ilişkiyi belirlemek amaçlandı. Yöntem: Aralık 2019 – Mart 2020 tarihleri arasında kesitsel
tasarımla yürütülen çalışmanın evrenini, İstanbul ilinin iki farklı ilçesindeki Aile Sağlığı Merkezlerine kayıtlı yetişkin bireyler oluşturdu.
Örneklem, oransız tabakalı örnekleme yöntemi ile belirlendi. Aile Sağlığı Merkezlerine başvuran yetişkinlerden bir kadın, bir erkek olacak
şekilde sistematik olarak alınan 444 birey örneklemi oluşturdu. Araştırmanın gücü Temel Beslenme bilgisi bölümü için 0,89, Beslenme tercihi
bölümü için 0,99 bulundu. Veriler Yetişkinlerin Beslenme Bilgi ve Besin Tercihleri Ölçeği, anket formu ve boy, kilo ölçümleri alınarak
toplandı. Tanımlayıcı istatistikler, Pearson korelasyon analizi ve Ki kare analizi ile değerlendirildi. Bulgular: Araştırmaya katılan yetişkinlerin
%49.5’i kadın, %50.5’i erkek olup, yaş ortalaması 41.01±13.67’tir. Çalışma grubunun %56.1’i gibi büyük çoğunluğunun fazla kilolu ve obez
olduğu ve beden kütle indeksi ortalamaları 25.81±4.37 bulundu. Bireylerin %45.9’unun beslenme bilgi düzeyleri orta, %36.5’inin iyi ve
bireylerin %45.3’ünün besin tercihleri orta, %30.2’sinin iyi düzeyde olduğu bulundu. Yetişkinlerin medeni durum, gelir ve eğitim durumu
değişkenleri ile Beden Kütle İndeksi arasındaki fark istatistiksel olarak anlamlı bulundu (p<.05). Beden Kütle İndeksi ile Temel Beslenme
Bilgisi ve Besin Tercihi puan ortalamaları arasında istatistiksel olarak anlamlı ilişki saptanmadı (p>.05). Sonuç: Yetişkinlerin beslenme bilgi
ve tercihleri yeterli olmasına rağmen büyük çoğunluğunun fazla kilolu/obez olması, besinlerin ihtiyaçtan fazla tüketilmesi ya da inaktif olmaları
ile ilişkili olabileceği düşünüldü.
Anahtar Sözcükler: Yetişkin, Beslenme Bilgi, Besin Tercihi, Beden Kütle İndeksi
Background: Adequate nutrition knowledge is important for healthy food choices. Objectives: The aim of this study is to determine the
relationship between nutritional knowledge of adults and body mass index of nutritional preferences. Methods: The population of the study,
which was carried out with a cross-sectional design between December 2019 and March 2020, consisted of adult individuals registered in
Family Health Centers in two different districts of Istanbul. The sample was determined by non-proportional stratified sampling method. A
sample of 444 individuals, one male and one female, were systematically recruited from adults who applied to Family Health Centers. The
power of the study was found to be 0.89 for the Basic Nutrition section and 0.99 for the “Food Preference” section. The data were collected by
using the questionnaire form, ‘Nutrition Knowledge Level Scale For Adults’ by measuring the height and weight of individuals. Descriptive
statistics, Pearson correlation and Chi-square analysis were used. Results: Of the adults participating in the study, 49.5% were female and
50.5% were male, with an average age of 41.01 ± 13.67. The majority of the study group, such as 56.1% were overweight and obese and their
mean body mass index was found to be 25.81 ± 4.37. It was found that 45.9% of individuals had medium nutritional information level, 36.5%
were good, 45.3% of individuals had medium nutritional preferences and 30.2% were good. The difference between the marital status, income
and education level variables of adults and Body Mass Index was found statistically significant (p<.05). There was no statistically significant
relationship between Body Mass Index and Nutrition Knowledge and Food Preference mean scores (p>.05). Conclusion: Although the
nutritional information and preferences of adults are sufficient, it was thought that the majority of them may be related to being overweight/
obese, consuming more than necessary or being inactive.
Key words: Adults, Nutritional Knowledge, Food Preference, Body Mass Index