Çanakkale’de Elma Yetiştiriciliğinin Sorunları ve Çözüm Önerileri


Creative Commons License

KAYNAŞ K. , ŞEKER M. , GÜNDOĞDU M. A. , SAKALDAŞ M. , AKÇAL A. , İZMİR A.

Tarım Bilimleri Araştırma Dergisi (TABAD), cilt.2, ss.35-39, 2009 (Diğer Kurumların Hakemli Dergileri)

  • Cilt numarası: 2 Konu: 1
  • Basım Tarihi: 2009
  • Dergi Adı: Tarım Bilimleri Araştırma Dergisi (TABAD)
  • Sayfa Sayıları: ss.35-39

Özet

Çanakkale, bahçe bitkileri tarımının son derecede önemli olduğu bir il olup çok eski tarihlere kadar giden bir meyvecilik kültürüne sahiptir. Günümüzde de bu bölgede zeytin, üzüm, şeftali, kiraz ve elma gibi meyve türleri yoğun olarak yetiştirilmekte ve kaliteli ürünler elde edilebilmektedir. Elma yetiştiriciliği kapsamında Çanakkale, Batı Marmara bölgesinin en önemli üretim merkezi konumundadır. Yörede elma yetiştiriciliği başta Bayramiç ilçesi olmak üzere, Lâpseki, Merkez, Biga ve Yenice ilçelerinde yoğunlaşmaktadır. Bölgede yıllık elma üretim miktarı 100.000 tonun üzerinde olup ‘Starking Delicious’, ‘Golden Delicious’, ‘Jonagold’, ‘Red Chief’, ‘Stark Crimson’ ve ‘Granny Smith’ çeşitleri en çok yetiştirilen çeşitlerdir. Yeni tesis edilen bahçelerde ise ‘Gala’, ‘Fuji’, ‘Summer Red’ ve ‘Jersey Mac’ gibi çeşitlere ağırlık verilmektedir. Yörede bodur elma yetiştiriciliğine artan bir ilgi bulunmaktadır. Çanakkale’de elma yetiştiriciliğinde en sık karşılaşılan sorunlar ise çeşit seçimi, hastalık ve zararlılarla mücadele, elma bahçelerinin beslenmesi, budama ve terbiye sistemleri ile muhafaza ve pazarlama konularında bulunmaktadır. Çanakkale’de elma üretimi kapsamında yetiştiricilik, muhafaza ve pazarlama konularındaki sorunlar üretim potansiyelinin artmasını sınırlandırmaktadır. Bu çalışmada Çanakkale yöresi elma yetiştiriciliğinin ana sorunları değerlendirilmiş ve çözüm önerileri sunulmuştur.

Çanakkale, where horticulture is an extremely important province of, have very important fruit culture are based on very old dates especially olive growing and viticulture. Nowadays, fruit species such as olive, grape, peach, cherry and apple are grown intensively in the region and high quality products can be obtained. Çanakkale, is the most important production center in the western Marmara region in terms of apple cultivation. The amount of annual apple production in the region is 100.000 tons and “Golden Delicious”, “Starking Delicious” and “Granny Smith” are the most produced varieties. “Gala”, “Fuji”, “Summer Red” and “Jersey Mac” varieties are followed. In terms of apple cultivation in Çanakkale; current issues in cultivation and post harvest are provided to restrict the increase in the potential production and reduced marketability of apple which was produced. For this reason, cultivation, post harvest and marketing improvements to follow in resolving the current problems of the apple district of Çanakkale by a more important position in our country will come to the right