ŞEFTALİ MEYVESİNDE KURUTMA METOTLARI: GÜNEŞ, KONVEKTİF, MİKRODALGA VE DONDURARAK KURUTMA YÖNTEMLERİNİN KARŞILAŞTIRILMASI


Creative Commons License

Sakaldaş M., Erdurmuş M. E.

in: ŞEFTALİ NEKTARİN YETİŞTİRİCİLİĞİ, MURAT ŞEKER,ENGİN GÜR,MİNE PAKYÜREK, Editor, İksad Yayınevi, Ankara, pp.317-330, 2024

  • Publication Type: Book Chapter / Chapter Research Book
  • Publication Date: 2024
  • Publisher: İksad Yayınevi
  • City: Ankara
  • Page Numbers: pp.317-330
  • Editors: MURAT ŞEKER,ENGİN GÜR,MİNE PAKYÜREK, Editor
  • Çanakkale Onsekiz Mart University Affiliated: Yes

Abstract

Şeftali meyvesi, Rosaceae familyasına ait olan Rosales takımının Prunoideae alt familyasına dahil 

olan Prunus (L.)  cinsinde bulunmaktadır (Westwood, 1988). Botanik adı (Prunus persica (L.) Batsc), 

olan şeftalinin varsayılan anavatanı İran'dır. Şeftali, dünya genelinde en yaygın yetiştirilen 

meyve türlerinden biridir ayrıca subtropik ve ılıman iklim koşullarına uyum sağlayabilen bir 

özelliğe sahiptir ve yıllık küresel üretimi 25 milyon tonun üzerinde olup, en fazla üretim yapan 

ülke Çin, Türkiye ise 4. sırada yer almaktadır (FAO, 2020). Şeftali meyveleri hızlı yumuşama ve 

yüksek nem içeriği nedeniyle kısa bir raf ömrüne sahiptir, bu nedenle kurutma yöntemleri depolama 

süresini uzatmak ve kalite parametrelerini sağlamak için alternatif olabilir (FAO, 2004; Agar, 

1994; Kader, 2002; Goval ve ark., 2007).

Kurutma işlemi, şeftali meyvesinin su içeriğini azaltarak koruma ve muhafaza etme sürecidir (Awad 

ve ark., 2012). Bu süreç, genellikle güneşte (Seerangurayar ve ark., 2019), (konvektif (hava), 

mikrodalga (Wang ve ark., 2019) ve dondurarak kurutma gibi çeşitli metotlarla 

gerçekleştirilmektedir. Her bir kurutma metodu, belirli avantajlar ve sınırlamalar sunmaktadır, bu 

nedenle seçim, özellikle ürün kalitesi ve işleme maliyeti gibi faktörleri dikkate almalıdır 

(Johnson ve ark., 2016; Kingsly ve ark., 2007).

Bu çalışma, her bir kurutma metodu üzerinde detaylı bir şekilde durarak şeftali işleme 

endüstrisindeki araştırmacılar, üreticiler ve tüketiciler için değerli

bir kılavuz sunmayı hedeflemektedir.