10. INTERNATIONAL GAP SUMMIT SCIENTIFIC RESEARCH CONGRESS, Şanlıurfa, Türkiye, 17 - 18 Mart 2023, ss.84-85
Bitkiler yetiştirme periyodu boyunca birçok olumsuz çevre şartları ile karşı karşıya kalmaktadır. Son
yıllarda meydana gelen ve farklı tedbirler almamızı gerektiren kuraklık, bu olumsuz koşulların başında
gelmektedir. Aynı zamanda bitkiler, maruz kalacakları olumsuz koşullara karşı bazı biyokimyasal
bileşikler de sentezlemektedir. Bağışıklık sistemini güçlendirmesinin yannda birçok hastalığa karşı
direnç kazandıran bu bileşikler, yetiştiricilik döneminde bitkilerin karşılaşacağı olumsuz çevre
koşullarında artış göstermektedir. Bu sebeple, farklı su stresi koşullarında yetiştirilen turşuluk acı
biberde verim ve bazı biyokimyasal bileşenlerdeki değişimleri belirlemek amacıyla yürütülen bu
çalışmada; tam sulama (%100 sulama) ile birlikte iki farklı su stresi seviyesi (%70 ve %30 sulama)
uygulanmıştır. Bu çalışma, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Ziraat Fakültesi serasında
gerçekleştirilmiştir. Araştırma, 10 litrelik saksılar kullanılarak, herbir saksıda bir bitki olacak şekilde 4
tekerrürlü olarak yürütülmüştür. Sulama suyu miktarları garvimetrik olarak belirlenerek kontrol ve su
kısıtı uygulamaları yaklaşık olarak 3 ay boyunca devam etmiştir.
Araştırma sonunda bitki başına verim kontrol uygulamasında (%100 sulama) 363,58 g elde edilirken,
herbir su kısıtı uygulamasında sırasıyla 250,14 ve 109,33 g turşuluk acı biber hasat edilmiştir. Toplam
fenolik madde miktarları su stresi ile birlikte artış göstermiş, tam sulama suyu uygulanan deneme
konusunda 0,535 mg/g belirlenirken hafif su stresine maruz kalan bitkilerde 0,726 mg/g ve ağır su
stresine maruz kalan deneme konusunda 0,850 mg/g’ a kadar artış gösterdiği belirlenmiştir. Ayrıca,
toplam flavanoidler ve antioksidant madde miktarları artan su stresi ile birlikte artış göstermiştir.
Deneme konularından elde edilen flavanoid madde miktarları sırasıyla 0,134, 0,196 ve 0,205 mg/g
bulunurken; DPPH yöntemi ile belirlenen antioksidan miktarları artan su stresi ile birlikte diğer
biyokimyasal bileşenlerde olduğu gibi miktar olarak artmıştır. Bu sonuçlara göre, turşuluk acı biber
yetiştiriciliğinde bitkilerin maruz kalacağı su eksikliğinde verim mikarı azalmış ancak bazı
biyokimyasal bileşiklerde ise artış meydana geldiği belirlenmiştir.