FARKLI SU STRESİ KOŞULLARINDA YETİŞTİRİLEN ACI BİBERDE VERİM VE BAZI KALİTE PARAMETRELERİNİN BELİRLENMESİ


Erken O., Çolak Levent F.

10. INTERNATIONAL GAP SUMMIT SCIENTIFIC RESEARCH CONGRESS, Şanlıurfa, Türkiye, 17 - 18 Mart 2023, ss.84-85

  • Yayın Türü: Bildiri / Özet Bildiri
  • Basıldığı Şehir: Şanlıurfa
  • Basıldığı Ülke: Türkiye
  • Sayfa Sayıları: ss.84-85
  • Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Bitkiler yetiştirme periyodu boyunca birçok olumsuz çevre şartları ile karşı karşıya kalmaktadır. Son

yıllarda meydana gelen ve farklı tedbirler almamızı gerektiren kuraklık, bu olumsuz koşulların başında

gelmektedir. Aynı zamanda bitkiler, maruz kalacakları olumsuz koşullara karşı bazı biyokimyasal

bileşikler de sentezlemektedir. Bağışıklık sistemini güçlendirmesinin yannda birçok hastalığa karşı

direnç kazandıran bu bileşikler, yetiştiricilik döneminde bitkilerin karşılaşacağı olumsuz çevre

koşullarında artış göstermektedir. Bu sebeple, farklı su stresi koşullarında yetiştirilen turşuluk acı

biberde verim ve bazı biyokimyasal bileşenlerdeki değişimleri belirlemek amacıyla yürütülen bu

çalışmada; tam sulama (%100 sulama) ile birlikte iki farklı su stresi seviyesi (%70 ve %30 sulama)

uygulanmıştır. Bu çalışma, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Ziraat Fakültesi serasında

gerçekleştirilmiştir. Araştırma, 10 litrelik saksılar kullanılarak, herbir saksıda bir bitki olacak şekilde 4

tekerrürlü olarak yürütülmüştür. Sulama suyu miktarları garvimetrik olarak belirlenerek kontrol ve su

kısıtı uygulamaları yaklaşık olarak 3 ay boyunca devam etmiştir.

Araştırma sonunda bitki başına verim kontrol uygulamasında (%100 sulama) 363,58 g elde edilirken,

herbir su kısıtı uygulamasında sırasıyla 250,14 ve 109,33 g turşuluk acı biber hasat edilmiştir. Toplam

fenolik madde miktarları su stresi ile birlikte artış göstermiş, tam sulama suyu uygulanan deneme

konusunda 0,535 mg/g belirlenirken hafif su stresine maruz kalan bitkilerde 0,726 mg/g ve ağır su

stresine maruz kalan deneme konusunda 0,850 mg/g’ a kadar artış gösterdiği belirlenmiştir. Ayrıca,

toplam flavanoidler ve antioksidant madde miktarları artan su stresi ile birlikte artış göstermiştir.

Deneme konularından elde edilen flavanoid madde miktarları sırasıyla 0,134, 0,196 ve 0,205 mg/g

bulunurken; DPPH yöntemi ile belirlenen antioksidan miktarları artan su stresi ile birlikte diğer

biyokimyasal bileşenlerde olduğu gibi miktar olarak artmıştır. Bu sonuçlara göre, turşuluk acı biber

yetiştiriciliğinde bitkilerin maruz kalacağı su eksikliğinde verim mikarı azalmış ancak bazı

biyokimyasal bileşiklerde ise artış meydana geldiği belirlenmiştir.