The Edible Coatings for Maintaining Eggs Quality and Minimize Eggshell Breakage- A-Review.


Creative Commons License

YÜCEER M., CANER C.

International Poultry Science Congress of WPSA Turkish Branch., Niğde, Türkiye, 9 - 12 Mayıs 2018, cilt.1, sa.1, ss.672-680

  • Yayın Türü: Bildiri / Tam Metin Bildiri
  • Cilt numarası: 1
  • Basıldığı Şehir: Niğde
  • Basıldığı Ülke: Türkiye
  • Sayfa Sayıları: ss.672-680
  • Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Yumurta, insana günlük tüketilmesi gerekli olan besin öğelerinin tamamını dengeli bir şekilde sunan en iyi besindir. Yumurta kabuğu, ince mineral yapısı ile gözenekli ve nefes alabilen, nem ve COgeçişine izin veren, yumurta içeriğini mekanik etkilere, dehidrasyon ve mikrobiyel kontaminasyona karşı koruyan bir malzemedir. Nakliye esnasında zayıf kabuk yapısına sahip yumurtalar kırılarak mikrobiyal kontaminasyona yola açabilmekte ayrıca yumurtanın pazarlanmasını önlemektedir. Yenilebilir filmler “skin” olarak kullanılabilmekte böylelikle rutubet, O2ve COgeçişine karşı bariyer görevi görmektedir. Ayrıca yumurtanın elleçleme (sınıflandırma, aktarma, paketleme, paletleme, etiketleme, nakliye, vd.) sürecinde mukavemetini de arttırmaktadır. Kaplamalar yumurtanın kabuk dayanıklılığını arttırabilmekte ve olası kırık sayısının azaltılmasında kullanılabilmektedir.

Eggs are one of the finest food that offering human the complete balance of essential nutrients. The egg-shell, a thin mineral structure, is a porous and breathable material which allowed movement of moisture and CO2and protects the egg contents against mechanical-impact, dehydration, and microorganism contamination.  During transporteggs with poor-shell strength can become cracked increasing the opportunity for microbial contamination and making the eggs unmarketable. Edible films can be used as a “skin”, providing a partial barrier to moisture, Oand CO2, improving egg’s mechanical handling. Coating eggs may increase shell-strength and potentially decrease the number of cracked eggs.