GELİŞMEKTE OLAN ÜLKELERDE UYGULANAN VERGİ POLİTİKASININ DOĞRUDAN YABANCI YATIRIMLAR ÜZERİNE ETKİSİNİN YENİDEN DEĞERLENDİRİLMESİ


Erasa İ., Kahiloğulları A.

Vergi Raporu, sa.285, ss.7-21, 2023 (Hakemli Dergi)

  • Yayın Türü: Makale / Tam Makale
  • Basım Tarihi: 2023
  • Dergi Adı: Vergi Raporu
  • Derginin Tarandığı İndeksler: TR DİZİN (ULAKBİM)
  • Sayfa Sayıları: ss.7-21
  • Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Küreselleşme kavramı büyük ekonomik krizler nihayetinde özellikle 1980’li yıllarda hız kazansa da esasında eski bir olgu olarak karşımıza çıkmaktadır. Bünyesinde yalnızca iktisadi etki değil aynı zamanda siyasi, kültürel ve sosyal etkiler de barındırmaktadır. Söz konusu kavramı dinamik süreç içerisinde ele almak gerekmektedir. Bu doğrultuda kavramın iktisadi sonuçlarından sermayenin hareketliliği sonrası durumun ülkelerin vergi politikaları ile bağlantısı ve yansıması araştırılmaktadır. Literatürde de ağırlıklı olarak küreselleşmenin iktisadi etkilerine yer verilmektedir. En bilinen araştırma konusunun başında sermayenin serbestleşmesi sonucu çok uluslu şirketlerce gerçekleştirilen yabancı yatırımlar gelmektedir. Bu çalışmanın amacı örneklem olarak gelişmekte olan seçilmiş ülke grupları içerisinde sürdürmekte oldukları vergi politikalarının doğrudan yabancı yatırımlar üzerindeki belirleyici etkilerine ilişkin teorik sonuçların uyumunun yeni bir analiz yardımıyla değerlendirilmesidir. Literatürde yer alan teorik çerçeve ile bağlantılı olmak üzere 17 ülkeden oluşan panel için vergi gelirlerinin doğrudan yabancı yatırımlarla ilişkisi 1991-2020 dönemi kapsamında ampirik olarak araştırılmıştır. Çalışmada kullanılan başlıca yöntem olan Dumtirescu Hurlin Nedensellik Analizi sonucu DYY’den vergi gelirlerine doğru tek taraflı bir nedensellik ilişkisinin mevcudiyetine işaret etmektedir. Bu durumda, hükümetlerin öncelikli politikaları DYY’yi teşvik edici uygulamalar içermesi gerekmektedir.

Although the concept of globalization gained momentum, especially in the 1980s, after the great economic crises, it is actually an old phenomenon. It has not only economic impact, but also political, cultural and social impacts. It is necessary to deal with the concept in question in a dynamic process. In this direction, the relationship and reflection of the situation after the mobility of capital, one of the economic consequences of the concept, with the tax policies of the countries are investigated. In the literature, the economic effects of globalization are mostly included. The most well-known research topic is the foreign investments made by multinational companies as a result of the liberalization of capital. The aim of this study is to evaluate the consistency of the theoretical results regarding the determinative effects of tax policies on foreign direct investments among selected developing country groups as a sample, with the help of a new analysis. In connection with the theoretical framework in the literature, the relationship between tax revenues and foreign direct investments for the panel consisting of 17 countries was empirically investigated within the period of 1991-2020. The result of Dumtirescu Hurlin Causality Analysis, which is the main method used in the study, indicates the existence of a one-way causality relationship from FDI to tax revenues. In this case, the priority policies of governments should include practices that encourage FDI.