Türk Tarım ve Doğa Bilimleri Dergisi , cilt.7, sa.5, ss.1139-1147, 2020 (Hakemli Dergi)
Sulama suyunun SAR değeri suyun kalite sınıfının belirlenmesinde birincil parametredir. Bu nedenle SAR
değeri dikkate alınmadan sodyum tuzu ile yapılan çalışmalarda elde edilen sonuçlar tuz zararı olmayıp sodyum
zararını temsil etmektedir. Mısır bitkisinin sulama suyu tuzluluğunu hangi seviyeye kadar tolere edilebileceğini
tespit etmek amacıyla SAR değeri 1’in altında ayarlanarak farklı tuz konsantrasyonuna sahip sulama suları ile
çimlendirme ve saksı denemeleri yapılmıştır. Çimlendirme denemesi sonucunda sulama suyu tuzluluk
seviyesindeki artışa paralel olarak kök uzunluğu, fide kuru ağırlığı ve çimlenme oranı azalmıştır. Kök uzunluğu
sulama suyu tuzluluğunun 3 dS m-1 ECi seviyesinde olumsuz etkilenmeye başlarken fide kuru ağırlığı ve
çimlenme oranı 5 dS m-1 ECi seviyesinde etkilenmeye başlamıştır. Saksı denemesinde sulama suyu tuzluluk
seviyesindeki artışa paralel olarak bitki boyu ve bitki kuru ağırlığı değerleri azalmış olup 8 dS m-1 ECi seviyesinde
olumsuz etkilenmiştir.
Anahtar kelimler: Mısır, sulama suyu tuzluluğu, çimlenme, SAR
The SAR value of irrigation water is the primary parameter in determining the quality class of the
water. For this reason, the results obtained in studies with sodium salt without taking into account the SAR
value are not salt losses and represent sodium losses. In order to determine to what level the maize plant's
irrigation water salinity can be tolerated, germination and pot experiments were carried out using irrigation
waters with different salt concentrations so that the SAR value is less than 1. As a result of germination trial,
parallel to the increase in irrigation water salinity, root length, seedling dry weight, and germination rate
decreased. The root length started to be affected negatively at 3 dS m-1 ECi level of irrigation water salinity,
seedling dry weight and germination rate started to be affected at 5 dS m-1 ECi level. In the pot experiment,
parallel to the increase in irrigation water salinity, plant height and plant dry weight values decreased and were
negatively affected at 8 dS m-1 ECi level.
Keywords: Maize, irrigation water salinity, germination, SAR