TOURGASTREC 360°, SOLUNOĞLU ALİ, Editör, Çizgi Kitabevi, İstanbul, ss.7-17, 2025
Baklava, Türk, Yunan, Arap, Balkan ve Kafkas mutfaklarında paylaşılan köklü bir hamur tatlısı olarak gastronomik değerlere "milliyet" atfetme çabalarının yarattığı en büyük kültürel çatışmalardan birinin merkezinde yer almaktadır. Bu kitap bölümü, baklavanın tarihsel ve dilbilimsel kökenlerinin çoğulcu yapısını inceleyerek "Baklavanın milliyeti olur mu?" sorusuna yanıt aramaktadır. Baklavanın bir "transkültürel miras" olduğu argümanından hareketle bu çalışma, aynı zamanda modern ulus-devletlerin rekabetçi gastromilliyetçilik politikaları üzerinde durmaktadır. Bu bölümde baklavanın tarihsel yolculuğu ve kültürel kimliği üzerinde durulmaktadır. Bu konu literatürde farklı araştırmacılarca çeşitli iddialarla gündeme gelmiş; karşıt pek çok görüşün tartışmasına sahne olmuştur. Kimi çalışmalar, bu tarifin Türklere ait olduğunu, kimileri ise farklı kültürlere ait izler taşıdığını ileri sürmektedir.