Transkültürel Bir Miras Olarak Baklava: Köken, Kimlik ve Jeopolitik Sahiplik Mücadeleleri


Creative Commons License

Büyük Ö.

TOURGASTREC 360°, SOLUNOĞLU ALİ, Editör, Çizgi Kitabevi, İstanbul, ss.7-17, 2025

  • Yayın Türü: Kitapta Bölüm / Araştırma Kitabı
  • Basım Tarihi: 2025
  • Yayınevi: Çizgi Kitabevi
  • Basıldığı Şehir: İstanbul
  • Sayfa Sayıları: ss.7-17
  • Editörler: SOLUNOĞLU ALİ, Editör
  • Açık Arşiv Koleksiyonu: AVESİS Açık Erişim Koleksiyonu
  • Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Baklava, Türk, Yunan, Arap, Balkan ve Kafkas mutfaklarında paylaşılan köklü bir hamur tatlısı olarak gastronomik değerlere "milliyet" atfetme çabalarının yarattığı en büyük kültürel çatışmalardan birinin merkezinde yer almaktadır. Bu kitap bölümü, baklavanın tarihsel ve dilbilimsel kökenlerinin çoğulcu yapısını inceleyerek "Baklavanın milliyeti olur mu?" sorusuna yanıt aramaktadır. Baklavanın bir "transkültürel miras" olduğu argümanından hareketle bu çalışma, aynı zamanda modern ulus-devletlerin rekabetçi gastromilliyetçilik politikaları üzerinde durmaktadır. Bu bölümde baklavanın tarihsel yolculuğu ve kültürel kimliği üzerinde durulmaktadır. Bu konu literatürde farklı araştırmacılarca çeşitli iddialarla gündeme gelmiş; karşıt pek çok görüşün tartışmasına sahne olmuştur. Kimi çalışmalar, bu tarifin Türklere ait olduğunu, kimileri ise farklı kültürlere ait izler taşıdığını ileri sürmektedir.