3 RD INTERNATIONAL CONFERENCE ON ENGINEERING AND APPLIED NATURAL SCIENCES, Konya, Turkey, 14 - 21 January 2023, pp.235-238
Gıda ambalajlamasında 3 tip doğal madde kullanılabilir. Bunlar polisakkarit, lipid veya protein
içerikli ambalaj türleridir. Polisakkarit çeşidi olan pektin içerikli gıda ambalajlarının raflarda kullanım
potansiyeli yüksek olması ve antimikrobiyal büyümeyi önlediği için bu çalışma ile bal kabağının tarımsal
atıkları değerlendirilerek jelatin içerikli bozunabilen, çevre dostu, kompozit filmler hazırlanmıştır.
Çalışmada pektin, jelatin, gliserol, nişasta ve kekik yağı miktarı sabit tutularak %10, %20, %30, %40 bal
kabağı kabuğu içeren filmler oluşturulmuştur. Hazırlanan filmler karakterize edilmiş ve kabuk katkılarının
antimikrobiyal aktiviteyi arttırdığı görülmüştür. Disk difüzyon metoduna göre en yüksek zon çapı 12.5 mm
ile ağırlıkça %40 kabuk katkılı filmde elde edilmiştir (örnek film çapı 10 mm). Malzemeye katkı maddesi
eklendikçe opaklık derecelerinin de arttığı görülmüştür. Sonuç olarak antimikrobiyal etkiye sahip, ışığa
karşı stabil gıda filmleri oluşturulmuştur.