Bal Kabağı Kabuklarının Değerlendirilmesiyle Antimikrobiyal Özellikli Biyobozunabilen Gıda Ambalajı Üretimi


Creative Commons License

Onat B., Gündoğdu I., Sanır M., Ipsalalı Ö., Uğur Nigiz F.

3 RD INTERNATIONAL CONFERENCE ON ENGINEERING AND APPLIED NATURAL SCIENCES, Konya, Türkiye, 14 - 21 Ocak 2023, ss.235-238

  • Yayın Türü: Bildiri / Tam Metin Bildiri
  • Basıldığı Şehir: Konya
  • Basıldığı Ülke: Türkiye
  • Sayfa Sayıları: ss.235-238
  • Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Gıda ambalajlamasında 3 tip doğal madde kullanılabilir. Bunlar polisakkarit, lipid veya protein içerikli ambalaj türleridir. Polisakkarit çeşidi olan pektin içerikli gıda ambalajlarının raflarda kullanım potansiyeli yüksek olması ve antimikrobiyal büyümeyi önlediği için bu çalışma ile bal kabağının tarımsal atıkları değerlendirilerek jelatin içerikli bozunabilen, çevre dostu, kompozit filmler hazırlanmıştır. Çalışmada pektin, jelatin, gliserol, nişasta ve kekik yağı miktarı sabit tutularak %10, %20, %30, %40 bal kabağı kabuğu içeren filmler oluşturulmuştur. Hazırlanan filmler karakterize edilmiş ve kabuk katkılarının antimikrobiyal aktiviteyi arttırdığı görülmüştür. Disk difüzyon metoduna göre en yüksek zon çapı 12.5 mm ile ağırlıkça %40 kabuk katkılı filmde elde edilmiştir (örnek film çapı 10 mm). Malzemeye katkı maddesi eklendikçe opaklık derecelerinin de arttığı görülmüştür. Sonuç olarak antimikrobiyal etkiye sahip, ışığa karşı stabil gıda filmleri oluşturulmuştur.