Anadolu Tarım Bilimleri Dergisi, cilt.37, sa.3, ss.449-458, 2022 (Hakemli Dergi)
Otlatma toprak bozulmasının esas nedenlerinden birisidir. Bu araştırmanın
amacı 42 yıl süreyle korunan ve otlatılan meradaki bazı fizikokimyasal toprak
özelliklerini karşılaştırmaktır. Çanakkale’nin Karacaören Köyü’ndeki korunan ve
otlatılan meranın herbirisinden merayı temsil edecek rastgele 12 parsel oluşturulmuştur. Parsellerden rastgele örnekleme yöntemine göre toprak örnekleri alınmış-
tır. Toprak örneklerinde bazı fizikokimyasal analizler(hacim ağırlığı, penetrometre
direnci, bünye, pH, elektriksel iletkenlik ve organik madde) yapılmıştır. Yapılan istatistik analiz sonucunda otlatılan meraya göre korunan meradaki toprak örneklerinde daha fazla kil, elektriksel iletkenlik ve organik madde saptanmasına rağmen
daha az hacim ağırlığı, penetrometre direnci, kum ve pH saptanmıştır. Otlatmanın
olumsuz etkilerini azaltmak için toprak iyileştirme yöntemleri uygulanmalıdır.
Livestock grazing is one of the main causes of land degradation. The aim of this
research is to compare some physicochemical properties of soil of the rangelands
have been protected and grazed for the last 42 years. A total of 12 experimental
plots were selected randomly to represent each of the protected and grazed rangelands situated in the Karacaören Village of Çanakkale Province. Soil samples were
taken from the experimental plots by using the randomly sampling method from
protected as well as the grazed rangelands. Some physicochemical properties (bulk
density, penetrometer resistance, texture, pH, electrical conductivity, and organic
matter) of soil samples have been performed. As a result of the statistical analysis,
although more clay, electrical conductivity and organic matter were detected in
the soil samples taken from the protected rangelands as compared to those soil
samples which were obtained from grazed rangelands in which less bulk density,
penetrometer resistance, sand and pH were determined. Soil improvement methods should be applied to minimize the negative effects of grazing.