KÜRESELLEŞMENİN EKONOMİK BÜYÜME ÜZERİNDEKİ ETKİSİ: ÜLKELERİN EKONOMİK GELİŞMİŞLİK SEVİYESİ AÇISINDAN BİR ARAŞTIRMA


Çetin E., Savrul M.

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Uluslararası Sosyal Bilimler Konferansı III, Çanakkale, Turkey, 5 - 06 July 2023

  • Publication Type: Conference Paper / Unpublished
  • City: Çanakkale
  • Country: Turkey
  • Çanakkale Onsekiz Mart University Affiliated: Yes

Abstract

Küreselleşme, son yıllarda küresel ekonomiyi şekillendiren önemli bir güç olmuştur. Artan ticaret, yatırım ve teknoloji transferi açısından önemli faydalar sağlarken, ekonomik büyüme ve kalkınma üzerindeki etkisi karışıktır. Bu çalışmada, küreselleşmenin ülkelerin ekonomik büyüme ve kalkınmaları üzerindeki etkileri hem olumlu hem de olumsuz yönlerine odaklanarak ve ülkelerin ekonomik gelişmişlik seviyeleri dikkate alınarak incelemektedir.

Çalışmada, küreselleşmenin farklı ülke türleri üzerindeki etkisini incelemek için gelişmiş, gelişmekte olan ve gelişmiş ülke örnekleri ele alınmıştır. Bu incelemeler, küreselleşmenin ekonomik büyüme ve kalkınma üzerindeki çeşitli etkilerini göstermekte ve küreselleşmenin sonuçlarını şekillendirmede bağlamın önemini vurgulamaktadır.

Küreselleşmenin ekonomik büyüme ve kalkınma üzerindeki etkisi, bir ülkenin ekonomik yapısı, gelişmişlik düzeyi, küresel trendlere uyum sağlama yeteneği gibi çeşitli faktörlere bağlıdır. Örneğin, gelişmiş ülkeler ekonomilerini büyütmek için küreselleşmeden daha iyi yararlanırken, gelişmekte olan ve en az gelişmiş ülkeler daha fazla zorlukla karşılaştı. Dolayısıyla küreselleşmenin faydalarını en üst düzeye çıkarmak ve olumsuz etkilerini en aza indirmek için politika yapıcılar, kapsayıcı büyüme ve gelişmeyi destekleyen uygun politikaları uygulamalıdır. Ticaret politikaları, yatırım politikaları ve sosyal politikaların tümü, faydaların daha adil bir şekilde paylaşılmasını sağlarken ekonomik büyümeyi ve kalkınmayı desteklemek için kullanılabilir.

Sonuç olarak, küreselleşme önemli faydalar sağlama potansiyeline sahip olsa da, politika yapıcılar küreselleşmenin potansiyel olumsuzluklarının farkında olmalı ve faydalarının daha adil bir şekilde paylaşılmasını sağlamak için çalışmalıdır. Çalışma küreselleşme, ekonomik büyüme ve kalkınma arasındaki karmaşık ilişkiyi daha iyi anlamak ve küreselleşmenin faydalarını herkes için maksimize etmeye yönelik en etkili politikaları belirlemek için, politika yapıcıların ekonomik büyümeyi ve kalkınmayı teşvik ederken faydaların toplum genelinde daha geniş bir şekilde paylaşılmasını sağlayan dengeli bir küreselleşme yaklaşımı izlemelerini tavsiye etmektedir.